Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökségnél, a köteles részért...

Gabie32 kérdése:

Örökségnél, a köteles részért kell pereskedni, vagy automatikusan jár?

Figyelt kérdés
S kihez kell menni,hogy elindítva legyen a dolog? Ügyvéd?
2012. szept. 14. 08:32
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
68%
Igényelni kell a közjegyzőnél. A hagyatéki tárgyalásnál fog kiderülni, hogy jár-e. Mert ha volt végrendelet, és volt kitétel ami miatt kizártak a végrendeletből, akár a kötelesrészből is ki zárhatnak.
2012. szept. 14. 08:36
 2/13 A kérdező kommentje:
Köteles részből milyen oknál fogva zárhatnak ki?
2012. szept. 14. 08:42
 3/13 anonim válasza:
100%

az örökhagyo bántalmazása, gyilkosság, büntetett előélet/börtön...ilyesmi...elég sulyos indok kell hozzá...ügyvédi irodába dolgozom

24L

2012. szept. 14. 08:46
 4/13 A kérdező kommentje:
Akkor te vagy az én emberem.Páromról van szó.Van egy testvére.Az anyja kevésbé szerette a páromat kis korában is.A testvére volt a szent,és sérthetetlen..Mikor megismerkedett velem,(két gyermekem volt) az volt a hab a tortán.Utál engem,a két gyermekemet,és a páromat is.Azóta már van közös gyermek is,őt is utálja,nem is látogatja.meggyőződésem,hogy az örökségből is kitagadta már.A párom két munkahelyen is dolgozik,nem volt soha büntetve.ergo van esély arra,hogyha elhalálozik "anyuka",akkor a köteles részhez ragaszkodhatunk?
2012. szept. 14. 08:52
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

A kötelesrész kitagadására csak akkor kerülhet sor, ha kitagadják az örököst. Ennek feltételei igen szigorúak, és a törvény pontosan meghatározza ezeket az eseteket.

Ezek a következők:

663. § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult

a) az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;

b) az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

c) az örökhagyó egyenesági rokonainak házastársának vagy bejegyzett élettársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;

e) erkölcstelen életmódot folytat;

f) jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

(2) Házastársát vagy bejegyzett élettársát az örökhagyó házastársi, bejegyzett élettársi kötelességet durván sértő magatartása miatt is kitagadhatja.

2012. szept. 14. 08:52
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a felvilágosítást.Egyik pontban sem egyezünk:) Ilyenkor mi a teendő? Közjegyzőhöz kell fordulni?
2012. szept. 14. 08:54
 7/13 anonim ***** válasza:

ma 08:52 vagyok.

Ha lesz hagyatéki tárgyalás (ha van mit örökölni, akkor lesz hagyatéki tárgyalás is) akkor jelezni kell a közjegyző felé a kötelesrészigényeteket. A közjegyző utánajár minden jognak, és törvénynek, hogy a fentiekben amit küldtem mi az ami miatt kizárhatóak lehetnétek. Ha nincs semmi olyan ok, akkor a közjegyző kiszámolja a kötelesrész összegét, és értesíti az érdekeltet.

2012. szept. 14. 09:03
 8/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a felvilágosítást.Így azért könnyebb,hogy tájékozott leszek,ha bekövetkezik,ami bekövetkezik!:) Köszi még egyszer!
2012. szept. 14. 10:57
 9/13 anonim ***** válasza:

"A közjegyző utánajár minden jognak, és törvénynek, hogy a fentiekben amit küldtem mi az ami miatt kizárhatóak lehetnétek."

Kizárni csak akkor lehet, ha az örökhagyó a végrendeletben ténylegesen kitagadta az örököst. Illetve, ha érdemtelenségre van ok, akkor a többi örökös kérheti a kizárást, akár végrendelet nélkül is. A közjegyző ennek hiányában semminek nem néz utána.

2012. szept. 14. 15:03
 10/13 A kérdező kommentje:
Az utolsót nem igazán értem:( tehát,ha anya kitagadja az egyik fiát a másik előnyére,akkor köteles rész sem jár a kitagadottnak? Másik kérdés.Ha a másik fia érdektelenség miatt kizárja a kisemmizettet,akkor se lehet mit tenni? (remélem értelmes kérdéseket tettem fel ) :P
2012. szept. 15. 10:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!