Ha nem jelentek fel egy drogdílert, akkor én is bűnrészes vagyok?
Jogilag kérdezem csak, (nem etikailag)
Tehát én is vétek azzal, ha tudomásom van róla és nem teszek semmit?
Vagy nem?
Mivel tudomásom van róla a törvényeink szerint kötelességem jelenteni?
Köteles vagy jelenteni igen.
Amennyiben nem teszed, és úgy mennek ki, hogy te is ott tartózkodsz, akkor felelősségre leszel vonva.
Pedig nem.
A Btk. pontosan felsorolja, hogy melyek azok a bűncselekmények, amelyekről, ha tudsz, akkor köteles vagy jelenteni.
Hazaárulás, kémkedés, katonai bűncselekmények, emberiség ellenes cselekmények.
De az emberölés már nem.
(Aki pedig nem így gondolja, az legyen szíves pontos törvényhelyet idézni. A kérdező nem az etikai érzékünk szerint helyes választ kérte. Nem mintha aszerint létezne objektív válasz.)
Amit nem tehetsz:
-ha segítesz neki a terjesztésben, akkor bűnsegéd vagy
-ha segítesz neki elrejtőzni, vagy máshogyan bűnpártolás, aktív segítség kell, ha nem jelented fel, az még nem az
-ha a hatóság felszólít tanúskodásra, akkor el kell mondanod az igazat, és nem is hallgathatsz el semmi lényegeset, különben hamis tanúzás
-ha az általad ismert drogdíler helyett mást vádolnak meg az általa elkövetett cselekménnyel, akkor külön felhívás nélkül is köteles vagy jelenteni (mentő körülmény elhallgatása)
Ennyi.
akár rámkenheti az egészet .. hogy tőlem szerezte a cuccot én segítettem neki, ha elkapják.
HOgy miért ?
Miért ne? Benne van a pakliban - találkoztam vele párszor, beszéltük úgy ,hogy ott voltak a haverjai - ők lehetnek tanúk ..
Attól függetlenül, hogy ez nem igaz.
Amit az előbb írtam tele van helyesírási hibával.
Lényeg:Nem vagyok benne a dolgaiban - de magyarázhat bármit úgy ,ha elkapják ,hogy akár én segítettem neki, bár ez hazugság.
Erre akár tanúi vannak.
Az ügyvédedre. :) Ez egy laikus fórum, ahol mindenki mondhat bármit.
Persze ha meg akarod előzni, hogy rádfogjon valamit, akkor jelentsd fel. Ha te is jelen voltál az anyag átadásánál, akkor azért rád lehet varrni valamit, ha nagyon akarják.
Kösz mindenki.
Döntöttem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!