Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tennétek a helyemben?

Mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

38 hkm vagyok. Édesanyámmal van egy közös ingatlanunk, 50-50%. Én a férjemmel élek egy másik ingatlanban, ami a miénk. Anyám a közösben lakott a mamával 1-1,5 évig, de 2 hónapja a mama meghalt, így anyám visszament lakni az élettársához. Így az ingatlan üres, de nagyon csúnya dolgok derültek ki.Anyámék teljesen lelakták, falat ütöttek ki, s rengeteg számlatartozást halmoztak fel.(Minden berendezés régi, így sokat fogyasztottak). Anyám mindent letagadott és én csak most szembesültem a helyzettel.Nem nagyon mentem oda, mert anyám nagyon kupis volt,s a kutyát is bennt tartotta a lakásban, s mindig nagyon büdös volt, vmint mama sem volt már jó néhány éve észnél. Anyám már évekkel ezelőtt kölcsön is kért tőlünk egy nagyobb összeget, amiből már törlesztett, 1 harmadot.Nekünk jön a baba és venni kellene ezt azt. Január óta könyörgök neki, hogy vagy fizet vagy eladom a lakást. Biztosítást mondott fel, így azt mondta, majd abból tud vmennyit fizetni, a többit részletre. Csak közben meghalt a mama, s a temetésre is kölcsönt vett fel, ráadásul 4 órában dolgozik, mert ápolta a mamát, s a cég nem veszi vissza 8órásnak, így 40-50 ezerből él.

Nemrég kiderült, hogy árúhitelt vett fel a mama nevére, amit követel a bank.

Sajnos mivel én vagyok a tulajdonostárs rajtam is behajthatják? Eddig nem volt min, de ha kapom a gyerekre az ellátást, azt elvehetik?

Hogyan oldjam meg, hogy ne legyek szemét az anyámmal, de ne szívjon miatta az egész család.

El tudom-e így adni az ingatlant?(Alig lehet bemenni a sok ruhától, ósdi bútortól, szeméttől)Kiganézni nem tudom, mert nincs kulcsom, mert anyám nem hajlandó adni.

Meddig lehet ezt ideggel bírni??????????

2012. szept. 5. 14:44
 1/5 anonim válasza:

Hű, ez nem semmi...

Az áruhitel személyi hitel, nem jelzálog, ugye? A hagyatéki eljáráson esett szó a tartozásokról? Ha a mama nevére vett fel kölcsönt, azt öröklöd sajnos (vagy lemondasz az örökségről, ha több a tartozás benne, mint a vagyon). A lakás rezsi tartozását ki kéne fizetni, az eladás előtt, vagy legalábbis utánajárni minden szolgáltatónál (akár telefonon), hogy milyen összegekről van szó.

Amúgy így is el lehet adni, csak alacsonyabb áron.

2012. szept. 5. 15:00
 2/5 anonim ***** válasza:

miért örökölne a nagymama után ??!!

anyukája után meg MAJD vagy örököl, vagy nem ... az még a jövő zenéje.

úgy látom, hogy akármilyen is az anyukád, hagytad egyedül kínlódni az életben 8ápolni a nagymamát, stb.)

és még követeled a kölcsönt, amit akár el is engedhetnél neki... vagy csak az ő kötelessége a nagymamát ápolni a fél állása elvesztése árán is ?!

Azt kéne tudni, az áruhitelben mi van, ki volt a kezes. Szerintem Te nem vagy a képben a behajtás szempontjából. A te fél házadon - már ha nem írtál alá jelzálogkölcsönt, vagy kezességet- ne követelhet a bank,és a bevételeiden sem.

2012. szept. 5. 23:30
 3/5 A kérdező kommentje:

A mamát azért ő ápolta, mert rajta kívül lévő 2 élő testvére abszolult nem foglalkozott vele, és anyukám volt az akit a mama még életében állandóan pénzelt. Azért volt szüksége pénzre mindig, mert kb. 8 évvel ezelőtt egy kocsmát és 3 másik helyet is bérelt, ami teljesen veszteséges volt, de nem akarta belátni, s egészen addig ment, hogy már az édesapám házához jártak a behajtók. Ők ez után mentek szét, mikor mi esküdtünk a férjemmel. Ezut is mi szívtuk meg, mert annak idején anyukám és apukám külön kasszán éltek, már az elejétől fogva(anyu minden pénz elköltött mindenflke szarságra, önmagára, fodrászra, ruhára, nekünk sokszor az iskolában pedig hónapokon keresztül nem volt a kaja kifizetve, ezért a szüleim rendszeresen veszekedtek, néha apu meg is pofozta, ami szerintem helyénvaló volt, mert már nem bírta ideggel, de minket gyerekeket, nem akart elveszíteni, ezért nem rakta ki anyut). Anyukánk anno mindkettőnknek fizetett egy -egy biztosítás szerű befektetést, hiogy mire esküvő élesz, felezve apuval a költségeket ki tudjanak házasítani, mert nem volt egyébb megtakarított pénz a családban. Szóval anyu ezt a több mint 1 milliót is benyomta a vállalkozásba a tudtunk nélkül, s ez csak közvetlen az esküvő előtt derült ki, mikor már nem tudtunk mit változtatni. Alig bírta apu kinyögni.Mi is sok költséget átválltunk. Ez mind nem lett volna nagy probléma, de anyu egész kiskorunktól azt mondta, hogy most ezért nincs csoki, aszép ruha, stb, mert később azt megkapjuk egyben, s akkor majd milyen jó lesz.

Az élettársnak nevezett egyén pedig szarban hagyta többször is, s mikor én visszaköltöztem a városba 5 évvel ezelőtt, folyamatos segítséggel, adóságfelgörgetéssel, sok saját pénzemmel, energiámmal, megalázkodással sikerül m,ajdnem kinulláznom. Az utolsó törlesztő most járt le, amit a fizujából tudott fizetni. Azért volt szükség arra, hogy a mamát gondozza, mert egyébbként 60-70ezerFt-ból(ami a fizuja volt), nem tudta volna fenntartani magát sem, sem a házat, amiben a mama is lakott még anno, mert az élettárts sem segített, mert felismerte, hogy anyám milyen semmirevaló ember, és minden szarságra elkölt minden pénzt.

Az áruhitel is úgy jött, hogy 4 órásként alig volt a mamával, helyette eljárt termékbemutatókra, s meghamisította azu egyik paplanelőadáéson a mama nevét, és 440ezerért vett 2 paplant, úgy hogy közben már többszörösen tartozott a villanyszámlával, vízzel, telefondíjakkal.

Sajnos, nem tudok mindent leírni, mert erre kevés ez a fórum.

2012. szept. 6. 07:50
 4/5 A kérdező kommentje:

Elsőnek: Még nem volt hagyatéki, de a mamának nincs is vagyona(ház, stb.)Az a ház amiben lakott, azon volt haszonélvezete, de az a halálával megszűnt. Rajta most a sok adósság.A hitelnek az a neve, hogy életbiztosítással kombinált áruhitel. Elméletileg ha a mama előbb meghal, mint hogy lejár a kölcsön, vmit térít a biztosító. Már 2-szer küldtem nekik mindenféle papírokat, de most arra hivatkoznak, hogy a mama nem volt teljesen ép elméjű, mikor felvette.tehát vszínű nem fizetnek, de most még várok, mert kb. 11 hete küldtem vissza az újabb adag papírt. persze anyámat ez nem érdekli, pedig neki jött a papír, de azt sem tudja, hogy mit hol kell intézni, pedig most volt még csak 55 éves. A biztosító megnevezi pontosan milyen papírokat, leleteket kell küldeni, ő meg mást akar elküldeni, így ezt is nekem kellett intéznem terhesen. Csomó papírt nem is talált meg, így rohangásztam a kórházba több évre visszamenőleg nyomtassanak papírt, aztán a dokikhoz aláírni.

A legújabb mindezek ellenére, hogy anyám a télen előfizetett a mama nevére internetre, kábeltévére, aminél 2 éves hűségnyilatkozat van, s csak jövő szeptemberben jár le. Ott is meghamisította az aláírást, de nem tudom bebizonyítani. Ráadásul egy laptop is járt hozzá, amit anyu azt mondott, hogy az övé. nehezen hittem el, hogy egy 150ezer ft-s laptopot csak ingyen adnak. Aztán mikor nagy lett a baj, mondtam adjuk el(laptopot), akkor azt mondta, hogy nem lehet eladni, mert csak 2 év múlva lesz az övé.Mondtam neki, akkor vigye vissza, hogy csökkenjen az előfizetési díj. Azt mondta visszavitte.

Múltkor mikor bedurrant az agyam a villany miatt, bementünk a lakásba, hát mit ad Isten, a kupi közepén ott a laptop. Másnap anyám tudta nélkül visszavittem a telefonosoknak, mikor kiderült, hogy ez soha nem lesz az övé, majd 2 év után 70-80-100ezer Ft-ért megvásárolhatja, ha addig nem változik a rendszer. persze anyám rendőrséggel fenyeget, mert elloptam, s állítólag feljelentett, mert bementem az épületbe az ő engedélye nélkül(de a fél ház az enyém, s a sajátomba mentem be.Ja, a számítógéphez egyáltalán nem ért, még bekapcsolni sem tudja, akkor volt bekapcsolva, mikor feltelepítették a programokat.

Szóval nagy a szar, s elég kilátástalan minden.

Nem is tudom, hogyan tudnám eladni egyáltalán????Ki az, aki megveszi így. Nem tudom, hogy ha az egyik fél nem tudja kivásárolni a másikat, akkor eladható-e az ingatlan, s a pénz feleződik-e. de szerintem anyám ebbe soha nem egyezne bele.

2012. szept. 7. 07:47
 5/5 anonim ***** válasza:
Sajnállak, hogy ilyen felelőtlen az anyukád.
2012. szept. 8. 00:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!