Az ingatlaniroda követelheti rajtam a sikerdíjat ebben az esetben?
Én el szeretnék állni a szerződéstől, mivel mégsem kívánom eladni a házat most már. A szerződés szerint ebben az esetben az iroda eddig felmerült költségeit (pl. hirdetés) meg kell térítenem. Ez részemről ok.
De most sikerdíjat követelnek rajtam, mivel hozott az ingatlanos egy érdeklődőt pár nappal ezelőtt, aki kétszer is megtekintette az ingatlant. Megállapodás, azonban szóban sem történt közöttünk a vételről, nemhogy írásban, foglalózva sem lett. Az ingatlanos szerint ő hozott vevől, neki jár a pénz. Ez valóban így lenne foglalózás, megállapodás nélkül is?
Milyen jogaim vannak ebben az esetben?
Az a kérdés, hogy mi van a szerződésben. De ha a vevő nem jelezte a vételi szándékát, akkor esélytelen.
Mondjuk a hirdetések költségének megtérítése is lehúzás, de ha aláírtad, akkor abba nehéz lenne belekötni.
Igen az okés, de az csak nem minősülhet már vételi szándéknak, hogy kétszer is megnézte.
Az ingatlanos állítja persze, hogy ezek megvették volna. Na de semmi nem került rögzítésre, nekem azt sem mondták, hogy igen.
"Sikerdíj csak akkor jár, ha a vevő a vételi szándékát írásban rögzíti, és foglalót fizet. "
Köszönöm szépen, én is alapból így gondoltam, ez megnyugtató, akkor én is eszerint állok mostantól a dologhoz.
Nálunk volt hogy 4-szer eljöttek megnézni mert a rokonok csak külön tudtak eljönni. Ez nem jelent semmit!
Valóban csak akkor követelhet bármit ha az konkrétan le van írva a szerződésben!
A nagy irodák soha semmi pénzt nem szoktak kérni ha nem foglalózott egy vevő(vagy tette le az 1%-ot náluk). Ha elállsz a további hírdetéstől akkor sem. Még a hírdetés költségeit sem!
Ha kis irodával dolgozol azoknak lehet egyedi szerződése! Ha abban az van hogy a hírdetés költségét meg kell térítened akkor annak megismerhetőnek és kiszámíthatónak kell lennie a számodra is és elviekben kérheti...
Ha nem volt se szóban megállapodás a lehetséges vevővel, sem foglalózás akkor innen semmi pénzt nem kérhet!!
Ha át is adott volna neked foglalót (ami nem történt ezek szerint), az csak ügyvédi ellenjegyzéssel / közjegyző előtt átadva minősül foglalónak.
Olvasd el a szerződést, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha bemutat neked egy érdeklődő vevőt. Valószínűleg semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!