Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez mennyire szabályos, hogy...

Ez mennyire szabályos, hogy nagyon sokszor fizetetlen szabira küldenek?

Figyelt kérdés

Szóval egy cégnél dolgozom, de "külsősként". Tehát egy munkaerőközvetítő cég által. Nagyon sokszor, amikor kevés a megrendelés, akkor elküldenek szabira.Maga a cég küld el, erről a munkaerőközvetítő nem tehet.

Viszont fizetett szabi csak 2 lehet egy hónapban ugye időarányosan, a többi fizetetlen lesz.

Az még a jobbik eset, amikor a fizetett 2 nap mellé csak 1-2 fizetetlen csúszik be, de mostanában egyre több: 5-6 fizetetlen, illetve volt már úgy, hogy 2 hét fizetést kaptam egy hónapban. Ez így nagyon gáz.

A munkaszerződésben benne van, hogy teljes munkaidőben vagyok foglalkoztatva.

Ez így mennyire szabályos? Ezt megtehetik?

2012. aug. 20. 22:57
 1/9 anonim ***** válasza:
32%
Mért ne tehetnék meg? Másrészt ha nincs munka akkor nem tudnak mit csinálni, nem tudnak neked munkát adni...
2012. aug. 20. 22:59
 2/9 A kérdező kommentje:

Hát hallottam már olyat, hogy ez így szabálytalan. Illetve a szerződésben is benne van, hogy teljes munkaidőben vagyok foglalkoztatva.

Olyat is olvastam, hogyha nem tud a munkáltató munkát biztosítani, akkor köteles állásidőt írni, alapbért fizetni. Mindenki mást mond, arra lennék kíváncsi, hogy egyoldalúan adható-e ki ennyi fizetés nélküli szabadság rajtam kívül álló okok miatt.

2012. aug. 20. 23:06
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy elküld fizetés nélküli szabadságra? :D

Ilyet nem tehet, fizetés nélküli szabadságot KIZÁRÓLAG A MUNKAVÁLLALÓ KÉRÉSÉRE lehet engedélyezni. Olyan nincs, hogy a munkáltatód küld el fizetés nélkül...

Ha nem a munkaszerződésed szerint kapsz bért, jelezzed a munkáltatód felé, és kérd az elmaradt béred pótlását.

Kényszerszabadság létezhet, ha nincs munka, de ekkor valóban, jól mondta a kérdező: állásidőt kell fizetni, azaz az alapbére megilleti a munkavállalót.

Szóval olyan nincs, hogy heti 40 órában foglalkoztat szerződés szerint, de csak 20-at fizet ki...

2012. aug. 20. 23:22
 4/9 anonim ***** válasza:
15%
Teljesen szabályos.
2012. aug. 21. 07:03
 5/9 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

Nem szabályos.

"67. Díjazás munkavégzés hiányában

146. § (1) A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) – az elháríthatatlan külső okot kivéve – alapbér illeti meg."

2012. aug. 21. 08:41
 6/9 anonim ***** válasza:
88%

Ha jól értem, te egy munkaközvetítővel állsz jogviszonyban. Ők viszont a jelenlegi munkahelyeddel. Ebben az esetben te a munkaközvetítőnél reklamálhatsz. Úgy, hogy lépjenek fel, vagy helyezzenek máshová, vagy fizessenek ők. Attól függően, milyen szerződésed van. Ekkor a munkahelyeden nem léphetsz fel, mert nem vagy velük jogviszonyban.

Persze a mai körülmények között, ahol a jog nem a munkát, hanem a tőkét támogatja, meg kell gondolnod a következményeket, röviden szólva, ki az erősebb, ki van jobban nyeregben. Ezek a realitások.

2012. aug. 21. 09:25
 7/9 anonim ***** válasza:
ahogy fentebb írták, állásidő pénzt kellene fizessen neked a munkakölcsönző cég, akinek az alkalmazásában állsz
2012. aug. 21. 20:22
 8/9 anonim ***** válasza:
addig jó amíg még munkád van...
2012. szept. 1. 02:18
 9/9 anonim ***** válasza:
Kedves előttem szóló. Valóban jobban jár, hogyha "kötelemben" van egy munkaadóval, aki sem munkát, sem pénzt nem ad neki. Ennél még az is jobb helyzetben van, aki nem dolgozik, mert ő bármikor - ha kap munkát - el tud menni dolgozni. Ezt a kérdező nem teheti meg. Szóval "ne örüljön."
2012. szept. 1. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!