Ezért tényleg börtön? Bérletellenőr
Egyik nap utaztam a buszon a barátom bérletével mert nem volt nekem és pár nap múlva akartam venni, és pont jött egy ellenőr, kérte a diákomat stb, ugyebár nem enyém volt a bérlet de az ő neve volt rajta, rögtönöztem mondtam nincs nálam, felirták az adataim és a barátom aláirását irtam alulra.
Erre felriadtak megkérdezték enyém a bérlet? Mondtam nem
Ezután egyből jöttek riogatni, nos ez 1-5 évig terjedő szabadságvesztés mert okirathamisitás.
Kihívtak rám a rendőröket(aki egy civil ruhás haverjuk volt), aki voltaképp nem mondott semmit se, még adataimat se írta fel, és a beszélgetés vége annyi lett fizessem ki 3 napon belül a büntetést és nem lesz gond, de ha nem fizetek hatalmas nagy bajok lesznek.
274. § (1)760 Aki
a) hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
b) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,
c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba,
bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2)761 Aki az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott közokirat-hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3)762 Aki az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott közokirat-hamisítást gondatlanságból követi el, vétség miatt pénzbüntetéssel büntetendő.
275. § (1)763 Az a hivatalos személy, aki hivatali hatáskörével visszaélve
a) hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
b) lényeges tényt hamisan foglal közokiratba,
bűntettet követ el és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2)764 E § rendelkezéseit a külföldi állam igazságszolgáltatási vagy bűnüldözési feladatot ellátó hatóságának a külön törvény alapján Magyarország területén eljáró tagjára is megfelelően kell alkalmazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!