Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Van egy telkem ahol évek óta...

Van egy telkem ahol évek óta nem jártam és gazos. Elvehetik tőlem emiatt?

Figyelt kérdés
2008. máj. 5. 18:58
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
5%
Bocs, de rosszul tudjátok. Haszonélvező az, akit az adásvételi vagy haszonélvezeti szerződés annak mond ki. Definíció szerint ő viseli az ingatlan terheit, és szedi hasznait. Pont. Arról nincs szó, hogy valójában mit csinál, kimegy-e a telekre, szedi-e a gazt. Ő a felelős.
2008. máj. 8. 16:53
 12/16 anonim ***** válasza:
Én évekkel ezelőtt így tettem szert egy telekre: A gazdáját sosem láttuk, bekerítettem, kitakarítottam, gondoztuk. A 10. évben beadtam egy elbirtoklási keresetet a bíróságra. Vinni kellett két tanút, hogy én gondozom 10 éve, és a nevemre írták. Az ára csak az eljárási költség, és az átírtási illeték volt! Mondjuk nekem egyszerű volt, mert a szomszéd telek volt.
2008. máj. 10. 14:32
 13/16 anonim ***** válasza:
2008. máj. 10. 14:36
 14/16 anonim válasza:
100%

Már elnézést, de ez egy tisztán jogi kérdés, nem véleményekre kíváncsi a kérdező, így aki nem járatos a témában, ne írjon hülyeségeket.

A telket akár még el si vehetik, de nem az önkormányzat, vagy más állami szerv, hanem az, aki sajátjaként használja, és be is tudja ezt bizonyítani (Mo.-on ingatlanoknál 15 év ez idő). Ez az elbirtoklás (Ptk. 121. § 1. bek.).

A haszonélvező nyilván nem áll elbirtoklási státuszban, így a kérdésedre a konkrét válasz az, hogy téged nem terhel a felelősség, ha gazos, vagy elhanyagolt, mert a haszonélvező viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket. (Ptk. 159. § 1. bek.).

2008. máj. 13. 18:10
 15/16 anonim ***** válasza:

előttem szólóval egyet rétek.

továbbá nem egy szerződés mondja ki, hogy ki a haszonélvező (akárhány aláírt érvényes szerződésed lehet a sublótban), hanem a telekkönyvbe bejegyzett közhiteles adat. (Nyilván jelen esetben be van jegyezve a haszonélvező, és ennek alapján használja a telket)

Lehet, hogy nem az Önkormányzat bírságol, hanem a földhivatal - nem vagyok benne biztos.

2008. dec. 29. 16:42
 16/16 anonim ***** válasza:
ha valamelyik szomszéd megaszakítás nélkül használná a telkedet 15 évig, akkor besétálhat a földhivatalba és átjegyeztetheti az ingatlan tul.jogát.
2008. dec. 29. 16:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!