Van egy telkem ahol évek óta nem jártam és gazos. Elvehetik tőlem emiatt?
Már elnézést, de ez egy tisztán jogi kérdés, nem véleményekre kíváncsi a kérdező, így aki nem járatos a témában, ne írjon hülyeségeket.
A telket akár még el si vehetik, de nem az önkormányzat, vagy más állami szerv, hanem az, aki sajátjaként használja, és be is tudja ezt bizonyítani (Mo.-on ingatlanoknál 15 év ez idő). Ez az elbirtoklás (Ptk. 121. § 1. bek.).
A haszonélvező nyilván nem áll elbirtoklási státuszban, így a kérdésedre a konkrét válasz az, hogy téged nem terhel a felelősség, ha gazos, vagy elhanyagolt, mert a haszonélvező viseli a dolog fenntartásával járó terheket a rendkívüli javítások és helyreállítások kivételével, és köteles viselni a dologhoz fűződő közterheket. (Ptk. 159. § 1. bek.).
előttem szólóval egyet rétek.
továbbá nem egy szerződés mondja ki, hogy ki a haszonélvező (akárhány aláírt érvényes szerződésed lehet a sublótban), hanem a telekkönyvbe bejegyzett közhiteles adat. (Nyilván jelen esetben be van jegyezve a haszonélvező, és ennek alapján használja a telket)
Lehet, hogy nem az Önkormányzat bírságol, hanem a földhivatal - nem vagyok benne biztos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!