Segíteni valaki, aki egy picit jártas az ingatlanjogban?
Van egy házam, fele az én tulajdonom kiskorom óta, másik felét 1 éve kaptam ajándékozással anyámtól.
El akarjuk adni a házat,elég sok pénzért, ezért is érdekel,hogy a pénz amit kapni fogunk érte az teljesen az enyém marad vagy anyám megkapja,mint az ajándék árát? Követelheti,hogy csak úgy adhatjuk el,hogy a fele az övé legyen majd? Nem akarom kirakni utána,velem jönni másik házba lakni, csak ezen van hitel, de még bőven maradni annyi a hitel kifizetése után,hogy vegyünk egy másik családi házat.
Elköltené hülyeségre a pénzt ezt pontosan tudom.
ha anyud elajándékozta neked le is lett papírozva meg földhivatal meg illeték minden akkor csak a tiéd...
hisz a te tulajdonod...pénzt nem követelhet..
haszonélvezeti joga van?
Most már a tied, ha eladod, nem követelhet tőled semmit.
Ajándékot visszakérni csak nagyon szélsőséges esetben lehet (Ptk), feltételezem, hogy ez nem áll fenn.
Add el nyugodtan, a pénz a tied lesz, ha tényleg 100%-os tulajdonos vagy! Az nem számít, hogy a tulajdonodat hogyan és mikor szerezted.
Kérdés: "ezen van hitel" - de ugye elidegenítési és terhelési tilalom nincs rajta? Mert, ha igen, a hitelező (bank, gondolom) engedélye kell az eladáshoz.
A ház a tied, az érte kapott pénz is a tied. Egyedül te döntesz, hogy mi legyen vele.
Az előttem szóló által írtakat figyelembe véve.
nincs haszonélvezeti joga, hálistennek.
köszönöm a válaszokat.
Pedig jelzálogjogot nem nagyon szoktak elidegenítési és terhelési tilalom nélkül rátenni bankok. Ha az nincs, akkor pedig a szerződésben kötik ki.
Mondjuk nem számít, mert az eladáshoz mindenképpen ki kell fizetni a bankot, és leszedni a jelzálogjogot, ehhez a vevő ragaszkodni fog, de ez inkább technikai kérdés, mint jogi, az eljáró ügyvéd majd lepapírozza.
A Ptk. leírja, hogy ajándék mikor követelhető vissza.
Ezt azért vedd figyelembe:
"A még meglevő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti annyiban, amennyiben arra létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti."
Ha megy veletek lakni, akkor ez azért nem fenyeget.
Szerintem pedig van rajta elidegenítési- és terhelési tilalom (én írtam erről bővebben az előbb). Mindig szokott lenni...
Ügyvéddel konzultáljatok (eladáshoz úgyis kell jogi képviselő), mert a bankok hozzá szoktak járunk az eladáshoz, de ehhez be kell szerezni tőlük a szükséges nyilatkozatot, és azt csatolni kell a földhivatali kérelemhez.
Persze ehhez ez kell, hogy a kifizetésről is megállapodjatok, és az megtörténjen. Szóval a bankkal tárgyalni kell majd erről mindenképp.
Bank az árba nem szólhat bele, de azért a feltűnő értékkülönbözetet nem kéne elérni :)
Ez persze csak akkor számít, ha valaki meg akarná támadni a szerződést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!