Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogosult a féltestvérem az...

Jogosult a féltestvérem az örökségre?

Figyelt kérdés

Mint a közelmúltban megtudtam, van egy féltestvérem külföldön apám egy régi kapcsolatából (nem tudom házasok voltak e, nem kérdeztem). A nő levette a gyereket apám nevéről, lett új férje aki a nevére vette stb.

Apám eközben eléggé vagyonos lett, ezért felmerül a kérdés, hogy a féltestvérem jogos e az örökség harmadára (van egy testvérem ezen felül) úgy, hogy sohasem találkoztak, nincs a nevén és gyerektartást sem kellett fizetnie?

2012. jún. 10. 11:06
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Nem azért írtam mert bajom lenne a németekkel vagy akármi. Nem értek a joghoz, azért említettem hátha külföldi örökös esetén más..
2012. jún. 10. 11:44
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
11-27! Te beszélsz butaságokat. Előbb be is lett linkelve adott jogszabály, mely kimondja, hogy nyílt örökbefogadás esetén a gyerek mind a vér szerinti, mind az örökbefogadó szüleitől is örököl, mert a nyílt örökbefogadás speciális eset, NEM ÉRINTI A GYEREK ÖRÖKLÉSI JOGÁT A VÉR SZERINTI SZÜLEI UTÁN. Értelmezz, mielőtt lebutázol valakit, vagy egyszerűen csak olvasd el adott jogszabályt!
2012. jún. 10. 11:48
 13/22 A kérdező kommentje:
Apám kizárhatja/kitagadhatja az örökségből?
2012. jún. 10. 11:50
 14/22 tetro ***** válasza:
Csak ha az életére tör, vagy szégyent hoz a családra...
2012. jún. 10. 11:54
 15/22 anonim ***** válasza:

A féltestvér minden esetben örököl, kivéve, ha meg akarta volna ölni az örökhagyó szülöt, köztörvényes bünözö lenne, vagy hasonló okokból érdemtelenné vált az örökségre, és az szülö hivatalosan kitagadta ezért. Minden más esetben örököl, a kitagadás is csak nagyon kevés esetben érvényes.

Szóval nálatok az örökség három felé fog menni.

2012. jún. 10. 12:04
 16/22 A kérdező kommentje:

És ha apa még életében ránk irat mindent? (Gondolok itt a házra, pénzt átutalja ugyebár ezek vérszerinti leszármazottak között ingyenesek, ajándékozások)

Nagyon jó a kapcsolatunk a szüleinkkel, és nekem is a nővéremmel úgyhogy semmilyen vita vagy konfliktus nem lenne.

A szüleim eleve így gondolják, hogy csak ketten öröklünk a tesómmal, és abban a tudatban élnek hogy a féltesó azzal hogy az anyja levette apa nevéről automatikusan nem örököl. Csak véletlenül botlottam bele olyan infóba hogy ez nem egészen így van.

2012. jún. 10. 12:08
 17/22 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem ha még esetleg életében a papa rátok írat mindent, vagy ír egy végrendeletet, akkor rátok száll minden.
2012. jún. 10. 12:26
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

"vagy ír egy végrendeletet, akkor rátok száll minden."

Jaj, már megint az a szerintem!

Végrendelet esetén a leszármazók igényt tarthatnak köteles részre, ha nincsenek a végrendeletben.

2012. jún. 10. 13:16
 19/22 anonim ***** válasza:

Mivel semmit sem tett a féltesvér apuka, vagy más örökös ellen, így csak kizárni lehet, ami egyszerűen annyi, hogy apuka ír egy végrendeletet, amiben mindent rátok hagy. Ekkor a tesón múlik, hogy bejelent-e igényt kötelesrészre vagy sem.

Ha teljesen ki akarjátok penderíteni, akkor még apuka életében kell valami kreatív megoldást összeütni. Annyira csak nem lesz elvetemült, hogy azt is megtámadja.

A lényeg: minden attól függ, hogy apuka mit akar, nélküle semmit nem tehetsz.

2012. jún. 10. 13:24
 20/22 A kérdező kommentje:
Apuka csak rám és a tesómra akar hagyni mindent, kiváló egészségnek örvend nem szoktunk ezekről beszélni. Ő abban a hitben él, hogy a féltesóm örökbeadásával, névváltozásával le lett tudva a dolog, és se kötelesrész se semmi nem jár neki. Én most tudtam meg, tök véletlenül, hogy ez nem így van. Olyannyira tök véletlenül, hogy okom sincs erről beszélgetést kezdeményezni vele, kellemetlen lenne és olyan felhangja lenne a dolognak hogy sz@rt kavarok. Pedig ezt jobb jó előre letisztázni szerintem...
2012. jún. 10. 13:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!