Jogosult a féltestvérem az örökségre?
Mint a közelmúltban megtudtam, van egy féltestvérem külföldön apám egy régi kapcsolatából (nem tudom házasok voltak e, nem kérdeztem). A nő levette a gyereket apám nevéről, lett új férje aki a nevére vette stb.
Apám eközben eléggé vagyonos lett, ezért felmerül a kérdés, hogy a féltestvérem jogos e az örökség harmadára (van egy testvérem ezen felül) úgy, hogy sohasem találkoztak, nincs a nevén és gyerektartást sem kellett fizetnie?

A féltestvér minden esetben örököl, kivéve, ha meg akarta volna ölni az örökhagyó szülöt, köztörvényes bünözö lenne, vagy hasonló okokból érdemtelenné vált az örökségre, és az szülö hivatalosan kitagadta ezért. Minden más esetben örököl, a kitagadás is csak nagyon kevés esetben érvényes.
Szóval nálatok az örökség három felé fog menni.
És ha apa még életében ránk irat mindent? (Gondolok itt a házra, pénzt átutalja ugyebár ezek vérszerinti leszármazottak között ingyenesek, ajándékozások)
Nagyon jó a kapcsolatunk a szüleinkkel, és nekem is a nővéremmel úgyhogy semmilyen vita vagy konfliktus nem lenne.
A szüleim eleve így gondolják, hogy csak ketten öröklünk a tesómmal, és abban a tudatban élnek hogy a féltesó azzal hogy az anyja levette apa nevéről automatikusan nem örököl. Csak véletlenül botlottam bele olyan infóba hogy ez nem egészen így van.

"vagy ír egy végrendeletet, akkor rátok száll minden."
Jaj, már megint az a szerintem!
Végrendelet esetén a leszármazók igényt tarthatnak köteles részre, ha nincsenek a végrendeletben.

Mivel semmit sem tett a féltesvér apuka, vagy más örökös ellen, így csak kizárni lehet, ami egyszerűen annyi, hogy apuka ír egy végrendeletet, amiben mindent rátok hagy. Ekkor a tesón múlik, hogy bejelent-e igényt kötelesrészre vagy sem.
Ha teljesen ki akarjátok penderíteni, akkor még apuka életében kell valami kreatív megoldást összeütni. Annyira csak nem lesz elvetemült, hogy azt is megtámadja.
A lényeg: minden attól függ, hogy apuka mit akar, nélküle semmit nem tehetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!