Tételezzük fel azt a szituációt, hogy 3 cigány megtámad engem este, én egyedül lennék, vagy a barátnőmmel, és megölném őket mondjuk egy kés vagy egy vipera segítségével, majd kihívnám a rendőrséget és önvédelemre hivatkoznék, emiatt lecsuknának?
késsel van esélyed, de vipera esetén megütnéd a bokádat. az tiltott.
viszont. egyet megölsz, oké. a másik kettőt megsebesíted akik megijednek és el akarnak rohanni. Akkor a törvény szerint neked hagyni kell őket futni, hagyni kell, őket futni, hogy majd utólag megbosszulják. Ha utánuk futsz és bántod őket, akkor már te buksz...
Az új Btk. tervezetében van olyan, hogy a csoportos támadás minden egyéb körülmény mérlegelése nélkül életellenes támadásnak minősül, ezért jogos védelem esetén nem kell mérlegelni az arányosságot.
Ugyanezt tervezik az éjszakai betörőkre, a fegyverrel támadókra, stb.
Terv, jelenleg csak hirtelen felindulás esetén van lehetőség az arányos védekezés túllépésére. (Biztos mindjárt jön valaki, és elmodja, hogy de az Alkotmányban ez meg az van, blabla. Az Alkotmány nem közvetlenül alkalmazott törvény. Ebben a konkrét kérdésben irreleváns. Még az is simán lehet, hogy az új Btk.-t az új Alkotmány szerint is elmeszelik.)
"késsel van esélyed, de vipera esetén megütnéd a bokádat. az tiltott. "
Adott pengehosszúság esetén a kés is.
De azért az sem mindegy, hogy jogtalan fegyverbirtoklásért, vagy emberölésért ítélnek el valakit.
"ja és ebből tudnának valami faji kérdéssel kapcsolatos dolgot kovácsolni, ami ellenem szólna..?"
Biztos. De eddig csak egy esetről tudok, amikor rasszista motiváció miatt szigorúbban ítéltek el valakit. Egy cigányt, aki magyart vert.
Amíg ők támadnak, addig simán megölheted őket, jelen esetben amíg támadnak, addig ott szúrod át a nyakát, ahol akarod!
De amin menekülnek, azután nem ölheted őket meg!
Mondjuk ha velem történne hasonló, akkor utánafutnék, és mondjuk addig ütném, amíg már nem tud védekezni, de halálra NEM verném! Így nem öltem meg senkit úgy, hogy az törvénybe ütközik, és még a támadót is elfogják :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!