Tartalék kémény?
Tisztelt hölgyem/uram!
6 éve költöztem a jelenlegi lakásomba, egy 50 négyzetméteres földszinti lakásba.
A melegvízről gázbojler gondoskodik, így az a kéményem él. De lenne egy tartalék kéményem is... Ma megkerestem, s kinyitottam, csak le volt vakolva.
De semmi légáramlás nincs benne. Beszéltem az itteni kéményseprővel, s azt mondta, hogy a társasház kérésére lettek ezek a tartalék kémények lezárva, amikor beépítették a tetőteret. Ez még az előtt lehetett, mielőtt ideköltöztem, mert engem ilyenbe nem kérdeztek meg, s már be is volt építve a tetőtér, amikor ide költöztem.
S a problémám az, hogy nekem most szükségem lenne erre a kéményre. A kérdés, hogy jogilag valahogy újra tudom-e éleszteni. Egyáltalán le lehetett volna-e zárni???
Hogy miért kell, egyszerű, a hobbim az akvarisztika, van több akváriumom is, s a legnagyobb 1000 liter, ebből napi 3-4 liter víz párolog ki. Az ablakokba be akarok építeni szellőzőket, de ugye azok magukba semmit se érnek, ha nincs huzat. Ezért gondoltam a tartalék kémény megnyitására, ahol egy kis ventillátor még rá is segítene, s így nem lenne 80 % pára a lakásba, mert egyre elviselhetetlenebb. S így lenne légcsere. Más megoldás nem nagyon van, mert a lakás kicsi, így ha a főfalat fúrnám át valahol, az nem lenne ilyen hatékony, s még alaposan le is hűtené a lakást télen.
Már tetettem fel klímát, hogy az szárítsa a levegőt, de egyrészt nem bír vele, másrészt rengeteg villanyt fogyaszt, tehát nem megoldás.
A hobbimról pedig nem szeretnék lemondani, de szeretnék nomál körülmények között élni.
Ez a tartalék kémény nyílás pedig pont az akvárium felett van, így valami olyat szeretnék építeni rá, ami a gáztűzhelyeknél levő pára elszívó, s ennél jobb ötlet szerintem nem is lenne.
Esetleg tudnak ebbe valami segítséget nyújtani?
Van rá módom, hogy kinyittassam, újraélesszem ezt a tartalék kéményt?
Várom válaszukat!
Nem valószínű. Kellene a társasház beleegyezése, no meg lehet, hogy nem is lehet megnyitni.
De például megoldás lehet az akvárium lefedése. Nekem ugyan csak egy kisebb akváriumom van, de gyorsan párolgott, így a tetejére tettem egy üveglapot. Csak egy helyen van kivágva, ahol a levegőztető csöve kijön. Illetve az egyik sarkát levágtuk, ott lehet etetni, de aztán a sarkot visszateszem. Ily módon a pára lecsapódik ezen az üveglapon, és visszacsöpög a vízbe, nem a szobát párásítja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!