Ez jogilag minek számít?
Ha a büntetőper során tudod azt valamilyen hitelt érdemlő okirattal igazolni, hogy az ablak golyóálló, akkor még talán a gondatlanságot sem tudják rádbizonyítani, és a tanúsító vagy a gyártó cég lesz felelősségre vonva.
Ha mindezt nem tudod bizonyítani, akkor a legsúlyosabb...
Gondatlan emberölés.
A magyar jogrendben a "gyilkosság" szó nem létezik, csak szándékos emberölés, ez pedig egyértelműen nem az, amennyiben te tényleg azt hitted, hogy golyóálló az ablak.
Viszont (tudatosan) gondatlan, ugyanis az azt jelenti, hogy előre látod magatartásod lehetséges következményeit, viszont könnyelműen bízol annak elmaradásában (ez mindenképp megáll),
Előző!
ilyen sincs am agyar és egyik másik nemzeti jogban sem, hogy "hisz valamit"
mit tud igazolni bizonyítékkal, az a kérdés
Előző: A hülyeségeket hagyd otthon:
"Gondatlanság: olyan magatartás, melynek lehetséges következményeit tanúsítója előre látja, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy a következményeket azért nem látja előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztja."
A könnyelműen bízik azok elmaradásában, gyakorlatilag ugyanaz, mint ha azt írnánk hogy HISZI.
Kedves 3. Válaszoló!
Megkérdezhetem, hogy hol szerezted a jogi diplomádat?
Ha annyira érdekel...
ELTE Ájk, majd Harvard Phd
...de mit számít ez?, a józan gondolkodáshoz nem kell diploma. vagy neked csak az segített észhez térni?
Én is az ELTE-ÁJK-n szereztem, ott ugyan nem tanítottak olyan butaságot, amit te írtál!
Ha esetleg a Harvardon máshogy tanítják, akkor annak az lehet az oka, hogy más jogrendszerről van szó. Ezen érdemes lenne elgondolkodni.
Csak jelzésnek: büntetőjogban a tévedésnek, könnyelmű bízásnak... igenis komoly szerepe van, ezeket mind hívhatjuk köznyelvben úgy, hogy "azt hiszi". Második évfolyamos büntetőjog tankönyv, általános rész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!