Hogyisvagyunk most? Ha valaki bejön a birtokomra az engedélyem nélkül akkor mit csinálhatok vele?
" Ha van "sörétesed", bizonyára van engedélyed is, de nem embervadászatra."
A saját főggyin arra vadászik amire akar. Senkinek semmi köze hozzája.
"bezzeg amerikában, ha átléped a kerítést vagy a vonalát is elég, máris a sírban fekszel"
Tetszik ez az "amcsi filmekből jólinformált" vélemény, de köszönő viszonyban sincs a valósággal. Az USA 50! államból áll. Ezek sokszor igen különbözőképp mérlegelik a jogi eseteket. Van, ahol valóban nagyobb hangsúlyt kap a magántulajdon védelme, de azért a helyzet ott sem ilyen durva.
a magyar jogrendszer szerint az élethez/testi épséghez fűződő jogok erősebbek a magántulajdon sérthetetlenségéhez fűződőkénél.
Ha valakit rajtakapsz, hogy a házadból/birtokodról lop, egyszerűen felszólítod a cselekmény abbahagyására, és a távozásra (természetesen ezt én sem irodalmi stílusban tenném :D). Ez után 2 lehetőség van:
1. A "jóember" odébb áll, Te pedig megpróbálsz minél több hasznos infóval szolgálni a rendőröknek.
2. A "jóember" nekedmegy (ez a valószínűtlenebb). Ekkor önvédelemből alkalmazhatsz vele szemben fizikai erőszakot. (A jogos önvédelemre <és annak mértékére> most külön nem térnék ki.
Hát őszintén, én mit csinálnék?
1. Felszólítanám hogy azonnal hagyja abba ezt a dolgot. (persze ha már látom felkészülten fogok kimenni, gázspray+ak47-es bajonett)
2. Ha eldob mindent és elfut akkor oké. Viszont ha nekem jön akkor lefújnám spray-vel, ekkor már szinte biztos hogy elmenekül.
3. De ha ez sem jönne be és továbbra is rám akarna támadni, akkor használnám a kést (normál helyzetben valószínűleg nem használnám a kést, de a gázspray-el kombinálva egész jó hatás érhető el), és 100% hogy a kert hátuljába eltemetném és kussolnék mint szar a fűben. (itt csak akkor lenne gond ha a betörőnek lőfegyvere lenne)
Ha úgy érzem hogy Én vagy a családom/szeretteim közvetlen életveszélyben vannak akkor ez nem kérdés. Ő vagy Én/Mi.
Cseszek a törvényekre, ha rámtámad és nem hagyja abba akkor megölöm. Ennyi az egész.
A családod imád majd beszélőre járni.
Szánalmas netninja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!