Hogyan lehet megoldani végrendfelet nélkül, hogy ne kelljen felezni örökség egy részét?
A nagyszülőknek van két gyerekük (anyukám és a bátyja). 20 éve vállalkozást nyitottak és anyukám kölcsön kért a testvérétől 120.000 Ft-ot. Ezt kamatostul kellett visszafizetnie, konkrétan 1 millió forintot különben a testvére képes lett volna beperelni a szüleimet.
Ez az üzlet azóta is működik. Anyukámé a 70%-a apukámé a 10%-a nagypapámé a 10%-a és nagymamámé a 10%-a. Felmerült bennünk, hogy mi lesz ha az egyik nagyszülő meghal. Nagy valószínűséggel egyikőjük se fog végrendeletet írni ezért a vagyon feleződik, így a 10% is. Bele se merünk gondolni, hogy menyi pénzt lenének képesek elkérni tőlünk még talán ki is számoltatnák, hogy mennyi jár nekik...
(Egyébként rettenetesen féltékenyek ránk, mert azt hiszik hogy nincs adósságunk és úgy élünk mint a kiskirályok)
Hogyan tudnánk megoldani, hogy ez ne következzen be?
"még talán ki is számoltatnák, hogy mennyi jár nekik... "
És ezt Te túlzásnak tartanád? ha Te örökölnél, akkor elajándékoznád?
-egyébként hallgass az előttem szólóra.
Amennyiben a nagyszülők végrendelkeznek, köteles részre igényt tarthat még akkor is, ami a teljes üzlet 5 százalékát jelenti.
De az örökösök előre is megegyezhetnek, hogy kölcsönösen lemondanak az örökség bizonyos elemeiről egymás javára. Ha az üzlet érintetlensége ennyire fontos, akkor mondjatok le valami másról, és ezt előre foglaljátok szerződésbe.
"20 éve vállalkozást nyitottak és anyukám kölcsön kért a testvérétől 120.000 Ft-ot."
Azért ne feledjük, akkor ez még nagy pénz volt, az infláció sem mai volt (bankbetétre 25-30 százalékot lehetett kapni egy évre), még testvérek között főleg üzleti célú kölcsönnél (olyan üzletre, amiben ugye a kölcsönadó akkor nem kapott üzletrészt) sem volt elvárható a kamatmentesség. Azt sem írod mennyi idő alatt lett visszaadva. Mindegy, mellékszál.
Én tudom, hogy az 20 éve sok pénz volt, de azért mégis csak... A 10x-esét kaptak vissza 1 éven belül. Testvérek között szerintem elég nagy k@cs@gség...
De ezt csak azért írtam le, hogy tudjatok, hogy eléggé pénzéhesek.
Köszönöm a válaszokat!
"A 10x-esét kaptak vissza 1 éven belül. "
WTF! Erre voltam kíváncsi, majdnem írtam is, hogy "egy évre például irreálisan sok lenne, de 20 évre elosztva nagyon is laza kamat."
Mindkettőt szélsőséges példának szántam. Nem létezett volna bíróság, ami előtt ekkora kamat egy évre megállt volna.
Érthető, hogy nem szívesen osztoznátok velük az üzletben, de erre csak úgy van lehetőség, ha előre megegyeztek vagy velük, vagy a nagyszülőkkel.
A nagyszülők, még életükben elintézik ügyvéd előtt szigorúan, hogy kire mit hagynak.
Ha nem ezt csinaljak abból csak felfordulás lesz meg bíróságra járkálás.
Nem lehet kihagyni az ügyvédet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!