Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi történik akkor, ha felmondo...

DarkChii kérdése:

Mi történik akkor, ha felmondok a munkahelyemen?

Figyelt kérdés
Röviden összefoglalva: közel egy éve kerültem főnökömék alkalmazásába. Szakképzett minimálbérben állapodtunk meg, amiben benne volt 2 hetente 5 túlóra (amit nem jegyeztünk sehová, kifizetésre sem került, de belementem, mert már 2 éve munkanélküli voltam). Nagyjából rendben ment minden idén március 15.-éig, amikor is munkaügyi ellenőrök érkeztek hozzánk. Fogalmam sem volt, hogy ilyenkor mi a teendő, a főnököm nem tájékoztatott róla, ráadásul tök egyedül dolgozom, nincs munkatársam, váltótársam, így segítséget sem kérhettem. Az ellenőrök tanúként kihallgattak. "Fenyegetésük" hatására elmondtam, hogy nem én vagyok a tulajdonos, a főnököm utasítására jöttem be dolgozni. Valamint azt is kiszedték belőlem, hogy ingyen túlórázom havi 10 órát. Ez is belekerült a jegyzőkönyvbe. Innen kezdődtek a problémák. A főnökömék sérelmezik, hogy igazat mondtam, miközben nem tehettem mást. Azóta semmi nem felel meg a munkavégzésemben, vagy ha minden megfelel, akkor hazudnak, hogy ez és ez nem volt rendben, miközben én lelkiismeretesen dolgozom. Folyamatosan megalázó hangnemben beszélnek velem, sőt, már a bércsökkentés is szóba került. Kiderült, hogy szerintük én voltam az, aki kihívta az ellenőröket... Ami persze a legnagyobb baromság, amit életemben hallottam. Mindezek miatt úgy döntöttem, hogy nem éri meg itt maradnom és kockára tenni az egészségemet ezért a munkáért. Csak sajnos nem tudom, mik a feltételei a felmondásnak és mik a teendőim. Ja igen, Start Extra kártyás vagyok, és valami EU-s pályázat keretében alkalmaztak. Június végéig szól a szerződésem, plusz 3 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettség.

2012. ápr. 12. 21:13
 1/9 anonim ***** válasza:
Írsz egy felmondást és le van tudva. Ha ennyire utálnak nem hiszem, hogy felmondási időre köteleznének.
2012. ápr. 12. 21:37
 2/9 A kérdező kommentje:

Mit gondoltok, ez így jó lesz?

Tárgy: Felmondólevél

Tisztelt XY!

2011 májusa óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen, ahol sok értékes szakmai tapasztalatot gyűjthettem. Ezen értékeket is mérlegre tettem, amikor a ...-ból való távozásom mellett döntöttem.

Döntésem meghozatalában több tényező is szerepet játszott, melyek közt szerepel a családi körülményeim megváltozása mellett az is, hogy úgy érzem, a kapcsolatunkban keletkezett március 15.-i törés már nem teszi lehetővé, hogy együtt dolgozzunk. A történtekért ugyanis a felelősség nem engem terhel, ennek ellenére részetekről állandó bizalmatlanságot tapasztalok. Több alkalommal próbáltam rendezni a viszonyunkat, de ezek a kísérletek kudarcba fulladtak. Az állandó feszült légkör nem teszi számomra lehetővé, hogy továbbra is kifogástalan munkát végezzek.

Mindezekre hivatkozva kérem munkaviszonyom azonnali megszüntetését. Őszintén sajnálom, hogy olyan változások alakultak ki munkahelyünk életében, melyek döntésem meghozatalára késztettek. Kérem, felmondólevelem mielőbbi megválaszolását.

Tisztelettel:

2012. ápr. 13. 13:30
 3/9 A kérdező kommentje:
Azóta már van új fejlemény... Most már biztos, hogy lecsökkentik a bérem nettó 10 ezerrel. Hétfőn kapom a szerződésmódosítást. Ha nem egyezek bele, azt mondják, nyújtsam be a felmondásom. De ha benyújtom, akkor valamivel igazolnom kell, hogy azért mondok fel, mert csökkentik bérem, máskülönben követelhetnek rajtam kártérítést. Vagy rosszak az információim?
2012. ápr. 13. 19:31
 4/9 Szoli ***** válasza:
Felmondás, helyett meg próbáld elérni, h közös megegyezéssel szüntessétek meg a munkaviszonyt, a rendkívüli felmondáshoz kevés lehet egy kisebb fizetéscsökkentés. Márpedig csak közös megegyezéssel és rendkívüli felmondással szüntethető meg a határozott idejű mv. Ja, és még valami, ha jogellenesen mondasz fel akkor a felmondási időre fizetned kell az átlagkeresetedet a munkáltatónak.
2012. ápr. 14. 00:52
 5/9 A kérdező kommentje:
Ha a fizetéscsökkentés mellé leírom azt is, hogy a munkavégzésemet ellehetetlenítik, megalázó hangnemben beszélnek velem, és azzal vádolnak, hogy én hívtam ki a munkaügyi ellenőröket? Ez már elég a rendkívüli felmondáshoz? Egy jogi oldalon ezt találtam: "A munkavállaló rendkívüli felmondása esetén a munkáltató kötelezettségszegő magatartása valósul meg, aminek következtében kényszerül a munkavállaló a munkaviszonyát felmondani. A munkavállaló rendkívüli felmondása a munkaviszonyt a munkáltató hozzájárulása nélkül megszünteti. Jogszerű munkavállalói rendkívüli felmondás esetén a munkavállaló nem kerülhet hátrányos helyzetbe, és így az Munka Törvénykönyvében felsorolt juttatások maradéktalanul megilletik." Csak az a baj, hogy a fentebb leírt indokokat bizonyítani nem tudom. :-(
2012. ápr. 15. 11:14
 6/9 Szoli ***** válasza:

Alapvetően azt kell mérlegelned, hogy perre mennének-e a munkáltatóid, ha csak úgy otthagynád őket. Én nem hiszem, mert kevés pénz a tét (júniusig már csak 2 hónap van- tehát két havi keresetedért vagy csak úgy bosszúból perelnének). Ha perelnek akkor valszeg bukod a pert.

Sok sikert.

2012. ápr. 18. 22:11
 7/9 A kérdező kommentje:
Ami azt illeti, szerintem ők azért a 2 hónapért simán beperelnének... Vagy csak úgy bosszúból. Merthát miért ne húznának le a minimálbéres, lógó belű munkavállalóról még egy bőrt...
2012. ápr. 19. 12:59
 8/9 zeronibble ***** válasza:
Gondolom akkor szeretnének nagyon sok ellenőrzést kapni mindenfelől. Mellesleg ha a szerződésmódosítás után hozzácsapod a már aláírt új szerződést a tűrhetetlen viszonyokhoz, akkor van kézzelfogható dokumentum is, a többit meg tanúkkal lehet rendezni. Jó lenne, ha az ellenőrök is elmondanák az ő részüket a bíróságon. Szerintem van esély, csak sok vele a macera. De létezik erre is szervezet valahol (google), és jó szakember intézi a laikus szemmel eléggé frusztráló részt.
2012. ápr. 19. 18:09
 9/9 anonim válasza:
100%

Mi? Ingyen köteleztek túlórára, jogellenesen rendelnek be ünnepnapra, ezt még az ellenőrök jegyzőkönyve is bizonyítja. Ezek után még kérdés, hogy mire hivatkozva mondj fel rendkívüli hatállyal?

De első körben máshogy próbálkoznék. Valószínűleg a munkáltatót is rá lehet bírni ilyenkor a közös megegyezésre, ha megemlíted, hogy legközelebb TÉNYLEG Te hívod ki az ellenőröket... (Gondolom az ingyen túlóráztatás még mindig fenn áll.)

(Bár a válaszom megkésett, azért hátha jól jön még vkinek, aki rágugliz erre.)

2013. máj. 9. 21:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!