Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az apeh megszüntetett számláka...

Az apeh megszüntetett számlákat is látja, ami már nem létezik?

Figyelt kérdés
kérem csak az irjon aki valóban tudja,és nem találgat.köszönöm
2012. ápr. 11. 10:04
 1/8 anonim válasza:

Szia! Ez valójában azon múlik, hogy mire gondolsz. Ha a stornó számlára, akkor igen, annak nyoma van. Meg kell őrizni a nyomtatványtömbben (ha a rontott számláról van szó), vagy pedig, ha módosítottról, akkor a 2. számlán is szerepeltetni kell az előző számla sorszámát, kiállításának idejét, stb...

Ilyen módon IGEN, az Apeh minden számlát láthat, de csak ellenőrzéskor. A rendszerükben ezek nem szerepelnek.

Abban az esetben nem láthatja a számlákat, ha a bevalllástól számítva letelt az 5 év. Vagyis azokat a számlákat már ne nézheti meg amiket 6 éve állítottak ki.

2012. ápr. 11. 10:43
 2/8 anonim ***** válasza:
bankszámlát?
2012. ápr. 11. 10:43
 3/8 anonim válasza:
1. válaszoló vagyok. A bankszámlára nem gondoltam, de arra is vonatkozik az 5 év.
2012. ápr. 11. 10:46
 4/8 anonim ***** válasza:

A kérdés kissé zavaros, de igen, az APEH minden számlát lát, kezel, amire és amennyi ideig törvény felhatalmazza. Sőt, meghatározott esetekben a "megszüntetett számla" felderítése is kötelessége, ezért hozták létre (adócsalásra gondolj).

Viszont egyetlen számlát sem tárol, mert ez tilos neki. Tárolja azokat az adatokat, amelyek az azonosításhoz, pénzforgalomhoz, adókötelezettségek megállapításához szükségesek. És nagyon pontosan szabályozott körülmények között és meghatározott személyek végezhetnek ezekkel munkát, kizárólag adott adóalanyok adóügyeinek vizsgálatára (és meghatározott statisztikák készítésére).

2012. ápr. 11. 10:54
 5/8 A kérdező kommentje:
bankszámlára gondoltam,engem ellenöriz egy végrehajtó,de a megsporolt pénzecském,egy családtagom neven volt,de már nincs meg.meg anno 4-5 éve volt egy takarékbetétkönyvem.
2012. ápr. 11. 12:53
 6/8 anonim ***** válasza:
ebben az esetben. Apeh nem lát semmilyen számlát. A bank rendszerében vagy benne, mert archivált adatokban stb. Az apehnek gondolom van listája vagy ha nincs, elég kiküldenie adatkérést az összes hazai banknak, hogy küldjön meg minden infót veled kapcs, ők pedig megküldik. Szerintem 5 év után se fogja a bank eltörölni az adatokat, ez inkább banki kérdés mint törvény.
2012. ápr. 11. 14:41
 7/8 anonim ***** válasza:
mert == meg
2012. ápr. 11. 14:42
 8/8 anonim ***** válasza:

Ha magánszemély bankszámlájáról van szó,az adóhivatal bankszámlakutatással pillanatok alatt felderíti hol-milyen összegű megtakarításod, részvényed, kötvényed, életbiztosításod van.Ha időközben bezártad a számlát,évekre visszamenőleg megkéri a teljes pénzforgalmat a banktól, és ezekből az adatokból vizsgálódik (pl.vagyonosodási vizsgálat, stb.) Természetesen külföldi bankszámláról is információt szerez tagállami megkereséssel,és arra is végrehajt ha talál.

Ha gazdasági társaság v. egyéni vállalkozóról van szó,akkor kötelező a vállalkozói számlanyitás, ha bezárja ezért külön bírság jár.

2012. ápr. 12. 19:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!