Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért van az, hogy ha vkit...

Miért van az, hogy ha vkit mondjuk megerőszakolnak ugyanannyi, sokszor több évet is kap, mint aki megölt vkit?

Figyelt kérdés
Mindig olvasom a híroldalakat, és az a tapasztalatom, hogy sokkal több börtönbüntetést kapnak az ilyen emberek. A gyilkosok meg megússzák 10 évvel. Pl. több évvel ezelőtt egyik bnőmet ölte meg a barátja, elég kegyetlen módon, mégse kapott, csak tizen egy-néhány évet, pedig azért ez súlyosabb bűn.
2012. márc. 22. 12:46
 1/9 anonim ***** válasza:

Erőszakért 5-10 évig terjedő büntetést lehet kiszabni, 15 évig terjedőt ha 12 év alattival közösül erőszakosan a bűnelkövető. Ezt azért nem kellene sokallani, mert a szexuális bűncselekmények egyre erőszakosabb bűncselekmények elkövetéséhez vezetnek. Tehát egy erőszaktevőből, erőszaktevő és bántalmazó majd gyilkos lesz.

Másrészről az is közrejátszhat, hogy a közelmúltban és egyes országban még jelenleg is, az erőszak áldozatainak meghurcoltatásával járt már maga a perfelvételi folyamat is. Emiatt sok megerőszakolt nő nem ment el a rendőrségre. Egyes felmérések szerint a nők többsége ismeri az erőszaktevőt, tehát egy alacsony büntetési tétel esetében a nő veszélyeztetve érezhetné magát, ez szintén ahhoz vezetne, hogy a nő nem megy el a rendőrségre és nem tesz feljelentést.

2012. márc. 22. 13:45
 2/9 Andizsuzsi ***** válasza:
Meg azért a hírekben nem jelenik meg, hogy az adott erőszakolónak ez az első, vagy többedik esete, esetleg más erőszakos bűncselekményért már folyt-e ellene eljárás, esetleg egy korábbi felfüggesztett büntetését is le kell ülnie stb. És az sem mindegy, hogy az adott büntetést börötnben, vagy fegyházban kell-e letölteni stb.
2012. márc. 22. 13:56
 3/9 anonim ***** válasza:

Az előttem szólókkal egyetértek!

Ha hirtelen felindulásból tette az enyhébb lesz mintha előre megfontolt. Ha meg már visszaeső akkor még több.

Ezért van hogy egy visszaeső bűnöző kisebb tettért is látszólag kevesebbet kap mint egy komoly bűntény után az akinek ez volt az első esete és felindulásból tette.

Sok befolyásoló tényező van ami felfelé vagy lefelé tolhatja a kiszabható éveket.

2012. márc. 22. 14:24
 4/9 anonim ***** válasza:

Nyilván az arányosság megköveteli, hogy a nemi erőszakért kevesebb járjon, mint egy emberülésért.

Egy megerőszakolt áldozat még mindig jobb, mint egy halott. Ráadásul, ha valaki azért öli meg áldozatát, hogy az ne tehessen ellene feljelentést, akkor megáll az aljas indok, ami 10-20 év.

Ennyit nemi erőszakért csak többszörösen minősített esetben lehet kapni. Ha valaki a saját 12 év alatti lányát erőszakolja meg például.

Nem tudom milyen jogeseteket látsz a hírekben, de ez a kiragadunk pár esetet, ez már többször előjött itt a kérdésekben. Minden eset egyedi, ezer körülménnyel. Biztosan van olyan emberölés, ahol kevesebbet szabnak ki. De messze nem általános.

2012. márc. 22. 15:50
 5/9 anonim ***** válasza:
0%

mert nők a bírák

és félnek (ill. utálják) a péniszeket

2012. márc. 22. 18:28
 6/9 anonim ***** válasza:

Nem értek a joghoz, de én úgy vagyok vele, hogy ezerszer inkább öljenek meg, mint megerőszakoljanak!

Természetesen a hátrahagyott rokonak és barátoknak ez nem vigasz!

2012. máj. 8. 23:06
 7/9 anonim ***** válasza:

"Nem értek a joghoz, de én úgy vagyok vele, hogy ezerszer inkább öljenek meg, mint megerőszakoljanak! "

Halál vagy ungibungi? Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy van ember, aki ennyire csökött.

Magánügy. A jogi logika mindenképpen azt kívánja, hogy az arányosság alapján az életellenes cselekmények legyenek a legsúlyosabbak, mert akkor talán az elkövető nem öli meg a áldozatot, hiszen már úgysincs több vesztenivalója.

2012. máj. 8. 23:11
 8/9 anonim ***** válasza:
Most rám mondtad, hogy mennyire csökött vagyok, utolsó??:D
2012. máj. 9. 08:26
 9/9 anonim ***** válasza:
7: Szerintem ez csak akkor lenne nyomós érv ha az erőszaktevők a későbbiekben azért követnének el egyre erőszakosabb bűncselekményeket mert a várható büntetés már amúgy is magas. Valószínűleg azonban azért kezdik bántalmazni, megölni a későbbi áldozataikat mert már csak az nyújt számukra kellő kielégülést.
2012. máj. 9. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!