Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha rám támadtak, és a támadó...

Ha rám támadtak, és a támadó jobban megsérült mind én, akkor hivatkozhatok önvédelemre?

Figyelt kérdés
ha pl csonttörés vagy ilyesmije lett én pedig egy két horzsolással megúsztam, de ő volt a támadó, akkor lecsuknak, vagy kártérítési díjat kérnek?
2012. márc. 11. 18:02
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Igen, hivatkozhatsz. Nem csuknak le és nem kérnek kártérítési díjat, mert senkit sem kötelező megtámadni.
2012. márc. 11. 18:22
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
A bíró dönti el, hogy túllépted-e a jogos önvédelem határát vagy sem. Ha valaki megtámad, jogod van megvédeni magadat. Nem mindegy, hogy a támadónál volt-e valamilyen tárgy vagy sem. Ha puszta kézzel támadott rád, és te sörösüveggel védekeztél, akkor túllépted a jogos önvédelem határát, de ha te is puszta kézzel védekeztél, akkor felmentenek.
2012. márc. 11. 18:27
 3/11 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

Attól függ, mi is történt pontosan.

Ha ő csak puszta kézzel támadott meg, mire te baseball-ütővel eltörted valamijét, akkor te is bűnös vagy, mert nem a támadással arányosan védekeztél.

Ha viszont arányos védekezés volt, akkor semmilyen joghátrány nem ér, azaz nem büntetnek meg semmilyen módon.

Pedro

2012. márc. 11. 18:35
 4/11 anonim válasza:
100%
Na ez engem is érdekel.Nő vagyok.Tegyük fel megtámad az utcán egy férfi aki meg akar erőszakolni(erőszakoljam vissza???!!)és én felkapok egy követ és fejbeverem?nyilván nem tudom megverni puszta kézzel..ilyenkor hogy is van ez?
2012. márc. 11. 18:48
 5/11 anonim válasza:
ja,és elnézést az offért!
2012. márc. 11. 18:49
 6/11 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat!

amúgy pontosan az történt hogy egy ismerősöm berágott rám, és mind a ketten pusztakézzel egymásnak estünk amiből én kerültem ki kevesebb sérüléssel... női válaszolónak: szerintem a nőknek enyhítenek mert mégis csak gyengébbek.. nem?

2012. márc. 11. 18:51
 7/11 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

#18:48

Fel fognak menteni.

Mivel a testi erőd kisebb (esetleg JÓVAL kisebb) mint a támadódé, ezt az előnyt kompenzáltad az első kezedbe kerülő tárggyal, a kővel. Ebben az esetben ez arányos védekezésnek számít.

Pedro

2012. márc. 11. 19:03
 8/11 anonim ***** válasza:
0%
4!Sötétek lehetnek felétek az utcák és olcsó a bor. Valószínűleg ennek tudható be, hogy erőszakoskodnak a nőkkel...
2012. márc. 11. 19:12
 9/11 anonim válasza:
csak egy példa volt a helyzet -.- és ez nem csak ilyen helyeken fordulhat elő!
2012. márc. 11. 19:22
 10/11 anonim ***** válasza:

"Ha puszta kézzel támadott rád, és te sörösüveggel védekeztél, akkor túllépted a jogos önvédelem határát, de ha te is puszta kézzel védekeztél, akkor felmentenek."

Én úgy tudom, hogy a Fidesz enyhített ezen az egészen. Tehát, ha valaki ököllel jön neked, akkor még mindig nem darabolhatod fel láncfűrésszel, viszont egy hokiütővel simán lecsaphatod.

2012. márc. 11. 19:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!