Ha rám támadtak, és a támadó jobban megsérült mind én, akkor hivatkozhatok önvédelemre?
Attól függ, mi is történt pontosan.
Ha ő csak puszta kézzel támadott meg, mire te baseball-ütővel eltörted valamijét, akkor te is bűnös vagy, mert nem a támadással arányosan védekeztél.
Ha viszont arányos védekezés volt, akkor semmilyen joghátrány nem ér, azaz nem büntetnek meg semmilyen módon.
Pedro
köszönöm a válaszokat!
amúgy pontosan az történt hogy egy ismerősöm berágott rám, és mind a ketten pusztakézzel egymásnak estünk amiből én kerültem ki kevesebb sérüléssel... női válaszolónak: szerintem a nőknek enyhítenek mert mégis csak gyengébbek.. nem?
#18:48
Fel fognak menteni.
Mivel a testi erőd kisebb (esetleg JÓVAL kisebb) mint a támadódé, ezt az előnyt kompenzáltad az első kezedbe kerülő tárggyal, a kővel. Ebben az esetben ez arányos védekezésnek számít.
Pedro
"Ha puszta kézzel támadott rád, és te sörösüveggel védekeztél, akkor túllépted a jogos önvédelem határát, de ha te is puszta kézzel védekeztél, akkor felmentenek."
Én úgy tudom, hogy a Fidesz enyhített ezen az egészen. Tehát, ha valaki ököllel jön neked, akkor még mindig nem darabolhatod fel láncfűrésszel, viszont egy hokiütővel simán lecsaphatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!