Közlekedési baleset okozásért milyen büntetést lehet kapni?
Azt tudom csak irní,ami velem történt.
Kocsival frontálisan belém hajtottak,az én kocsim totál káros lett,nekem koponya sérülésem,agyrázkodás.
Meg mütöttek,a baleset okozója,fáradt volt,és figyelmetlen,
30.ezer.- büntetést kapott. A biztositó fizette az én kocsim értékének 50%-át,amiből nem tudtam másikat venni.
De azóta változtak a törvények,igy lehet emelkednek az árak,de ha nincs pia,vagy ilyen súlyos kihágás,csak figyelmeztetés,és persze utánna magasabb biztositás fizetése.
JA, ennek 10.éve.természetesen bírósági eljárás indul,nem a rendörség büntet ilyenkor,hanem a bíróság.
A Párom 2006-ban balesetezett,egy kivilágítatlan biciklis ment a sáv közepén,a Párommal szemben pedig rendes fényszóróval (nem tompítottal) egy autó ment,amely a szemét elvakította,így a sáv közepén kerekező fiatalt elcsapta. Tanuk voltak,de nem nagyon jelentkeztek. Annyi bűne volt a Páromnak,hogy lakott területen belül,a táblát elhagyva nem fékezett,csak lassításban volt- a jegyzőkönyvben is ez szerepel. Így fizettünk összesen 190 ezret,ebből 90 a bűnügyi költség,a többi részletben pedig a büntetés.
Rendesek voltak,hálás vagyok a Bíróságnak,hogy ennyivel megúsztuk akkor! Szerencsére az elütött gyerek sem követelt semmit,az apja akarta,de mivel a gyerek akkor lett nagykorú,így nem lett semmi,pedig maradandó sérülése lett a srácnak!
A büntetés mértéke nem csak a baleset körülményeitől függ,hanem a bírónő és az Ítészek jóindulatától! - nagyon jól tükröző példa: az egyik ismerősünk árokba csúszott (havas úton nem vette be a kanyart a kocsi,egyenesen csúszott tovább,az árokba!) A baj az volt,hogy volt benne 2 sör. Az ismerős sérült- beszakadt a feje (a fejével törte be a szélvédőt és a kisteherautóban ami oldalt fent van kapaszkodónak műanyag fogó-nem tudom mi az,de azt is összetörte a fejével : ez szakította be a fejét!),zúzódás...stb,a kocsi tropára tört... Mivel arra járt a tűzoltóság,így "muszáj" volt a rendőrséget,mentőket értesíteni... innen egyenes út vezetett a bíróságra- elvették a jogosítványát egy évre (a jogosítványa és a kocsija volt a megélhetése,vállalkozó volt), 600 ezerre büntették-ebben a bűnügyi költség is benne van,és a szakértői vélemény is (szakértői vélemény azért kellett,mert a kórházban az ügyeletes orvos rossz dátumot írt a lapra!). Mivel ezt nem tudta fizetni,így mikor ügy lett belőle és mehetett a bíróságra,akkor sikerült a felére csökkenteni a pénz büntetést... de hiába,mivel hitelek voltak/vannak a nyakában és 3 gyermek apja,az asszony meg gyes-en. Az ominózus ismerős a Bírónőnek kijelentette,hogy semmi baja a pénzbüntetéssel- bár szerintem nagyon sok 600 ezer forint olyan kis embereknek!- de a jogosítványát szeretné vissza kapni,mert ebből élnének! Másodfokra került az ügy,ott jóváhagyták az első fokú ítéletet,bár addigra a csekkek már halomban álltak!-igaz,addigra a férfi talált munkát,de a csekkeket nem tudták fizetni rendesen, a mai napit tartoznak a hajdani Apeh-nak is,az önkormányzatnak a súly adóval,meg a banknak is... már lassan a végre hajtót várják mindenhonnan, mindig oda fizetnek,ahova tudnak. Szomorú,de ez van! Szerencséjükre a ház az sajátjuk! Ebben az esetben,másodfokon amikor tárgyalták,akkor mesélte,hogy a Bírónő még csak-csak engedett volna,de az Ítészeken múlt a dolog,azok meg azt mondták,hogy havi 60 ezerből-akkor ennyi volt a bevétele- meg lehet élni,úgy,hogy több mint 60 a hitele és erre még rájön a havi nem tudom hány ezer forint büntetés törlesztője- és örüljön,hogy részletre megkapta!
Nem tudom,hogy a Te esetedben mi a felállás,de kívánom,hogy ne kerülj abba a helyzetbe,amelyben az a család került!!
Köszönöm a választ.A párod esetéhez hasonlít a baleset csak motoros volt az illető és 40 év körüli.
Elvileg a motorban esett kárt is ki kell fizetnünk.
Amúgy tesómmal történt a baleset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!