A filmletöltés bűncselekmény?
Torrentes letöltésre gondolok, ahol - tudtommal - még olyan probléma is felmerül, hogy nemcsak letölt az ember, de közben ezzel egyidejűleg ő maga is "osztja meg". Bár nem értek a dolog informatikai részéhez, de így értelmeztem. Tévedhetek.
A lényeg: ha letöltök itthon, csak és kizárólag saját használatra bármit torrent-ről, akkor bűncselekményt követek el? Azt hiszem, pont mostanában változott ennek a szabályozása, de nem találom meg az interneten, hogy akkor mi az igazság.
Kérem, hogy olyanok válaszoljanak, akik tényleg értenek hozzá, és tényeket tudnak közölni. Jelenleg nem célom vitába bonyolódni olyan szempontból, hogy ki tartja helyesnek, ki ellenzi, és milyen indokkal. Roppant érdekes téma amúgy, de nekem most konkrét válasz kéne, jogi szempontból.
Úgy tudom, hogy a torrent egy elég nehezen megfogható "műfaj", mivel akitől letöltenek, az nem az egész filmet, csak egy részletét osztja meg a többiekkel, így gyakorlatilag megfoghatatlan, hiszen nem egy egész filmet ad át másoknak.
A torrentek üzemeltetői viszont büntethetőek.
Hazánkban hárommillió ember él nagyvárosokban. Talán kétmillió a vonzáskörzetükben. Ők megtehetik, hogy egy jó minőségű moziban megnézzenek egy-egy filmet. A maradék ötmillió, nem tehet mást mint évekkel később megnézi tévében. Én egy vidéki kisvárosban élek. Színházteremben van kialakítva a mozi. A vetítővászon kicsi és sárga. A hang csapnivaló. Eszembe nem jutna ott megnézni egy filmet.
Az illetékes szervek nem teszik lehetővé, hogy legálisan letöltsük a HD filmeket az internetről? Hát ne tegyék. De ne gondolják, hogy az miatt majd száz kilométert utaztatom a családomat esőben, hóban azért, hogy élvezhető minőségben megnézzünk egy filmet. Mondom, ötmillió ember az, aki majd évekkel később megnézi a tévében mert nincs más lehetőségük. Ötmillió fogyasztótól esnek el!
A másik dolog! Kinek? Minek árulnak az üzletekben Full-Hd-s tévéket? Kinek? Minek árulnak DTS és THX minőségű házimozi rendszereket? Mit nézzünk, hallgassunk rajtuk?!? Mi a francnak áldozzak több-százezer forintot olyan berendezésre amit semmire sem használhatok? Tíz éve van házimozi hangrendszerem és két éve van Full HD-s Sony tévém, de nem tudom mire használni őket!!! Minek vegyek 2 TB-os HDD-t? Annak a pár dokumentumnak ami elfér egy 80 GB-os merevlemezen is? Minek fizessek elő 25 mbps internet sávszélességre? Talán azért, hogy a híreket gyorsabban tudjam olvasni mint ahogy azok megtörténnek?
Mindjárt 2013-at írunk. Végre rá kellene, hogy jöjjön a tisztelt Hollywood, hogy a technikai fejlődés már rég lehetővé tette, hogy hétmilliárd ember otthon, kényelmesen, családi körben szeretné élvezni az ő alkotásait és nem pedig száz zacskót zörgető, köhögő, belepofázó ember társaságában.
De maradva a hazai helyzeteknél: ötmillió embernek nem biztosított a korhű, jó minőségű mozi megközelítése! Tőlük hiába vonják meg az internet adta lehetőségeket, akkor sem fognak általuk plusz bevételre szert tenni. Hacsak! Azt legálisan nem biztosítják a számukra! Mert: egy mozijegy ára 1-2-ezer forint. Ha veszem a négytagú családomat, az közel nyolcezer forint. Ha én otthonról, kényelmesen letölthetnék egy filmet pár ezer forintért, még akkor is jobban járnék! Mi több, még az utazási költséget és az azzal járó közlekedési veszélyhelyzeteket is megúsznám. Menyibe kerül egy mozi felépítése, üzemben-karbantartása? Hány főt kell alkalmazni, fizetni egy moziban?
Bármit tehet a filmipar, meggyőződésem, hogy 100 év múlva egyetlenegy mozi sem lesz a világon. Az lesz amit Bill Gates már évekkel ezelőtt mondott: otthoni multimédiás központ
Az emberek ma már nem azért töltik a filmeket a neten mert ott olcsóbb, hanem azért mert „kézenfekvőbb”
De kedves Utolsó, ahogy a moziért lehet fizetni (és kell is), úgy vehetsz Blu-ray lemezeket a Full HD TV-dhez, gondolom vidéken is!
Szóval itt, amit le leírsz, az nem az én kérdésemre vonatkozik.
És direkt írtam, hogy nem az érdekel, kinek mi a véleménye az dolog erkölcsi részéről, hanem a JOGI válasz érdekelt volna.
Hát én a Media Markt kínálatával általában meg vagyok elégedve, meg hát lehet külföldről is rendelni.
De, mint mondtam, engem a jogi szabályozás érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!