Van társasházi lakástulajdonom haszonélvezettel. A haszonélvező hozzájárulásom nélkül kiadta januártól albérletbe, a díjat Neki utalják. Kérhetem én az albérleti díjat? Köthetek a bérlőkkel új szerződést? Vagy felvehetem én a bérleti díjat?
én első.
NEM jár neked a díjból
"A haszonélvezet sajátos jogviszony, amely alapján a haszonélvező más személy tulajdonában álló ingatlant birtokolja, ingyen használja és hasznait szedi.
A haszonélvezőt tehát megilleti a birtoklás, ingyenes használat és a hasznok szedésének joga. Ennek megfelelően birtokvédelmet is kérhet az őt zavarókkal, így akár a tulajdonossal szemben is. Jogainak gyakorlása körében a rendes gazdálkodás szabályai szerint, az állag sérelme nélkül köteles eljárni"
"Úgy tudom, hogy a tulajdonos és a haszonélvező beleegyezése is szükséges a lakás kiadásához/eladásához."
Téves. Nem kell a tulaj hozzájárulása.
Szóval, itt vegyülnek a jó válaszok a rossz válaszokkal.... :-)
A Ptk. szerint a helyzet a következő:
A haszonélvező saját maga valóban a tulajdonost megelőzően használhatja, birtokolhatja, stb. az ingatlant, de ha ellenérték fejében kiadja másnak (a hasznait szedi tehát), akkor - a Ptk. 159.§. (2) bek. szerint - nyilatkoztatnia kell a tulajdonost, hogy ugyanazon feltételekkel, mint amelyekkel bérbe adná, nem tart-e rá igényt.
Ha igen, a tulajdonos igényt tart, akkor a bérlő helyébe lép, és csak akkor engedhető át a haszonélvezeti jog gyakorlása másnak ellenérték fejében, ha a tulajdonos nem kívánja "kibérelni" a saját ingatlanát.
Ez is egy albérlet, de mégiscsak a sajátját használhatja a tulajdonos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!