Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kaphatok még haladékot?

Kaphatok még haladékot?

Figyelt kérdés
Lopás büncselekmény miatt 250.00.-ft pénzbüntetést kaptam. Nehéz anyagi helyzetem miatt nem tudtam a részleteket fizetni, ezért 68 nap szabadságvesztésre változtatták át, mivel 170.000.-maradt fenn.2011.december 08-án kellett volna a szabadságvesztést megkezdeni. Kértem a halasztást, és megkaptam 2012.február 28. napjáig. Kaphatok még további halasztást? Mindenkit kérek becsmérlő megjegyzéseket ne tegyen, nem ismerik az életkörülményeimet. Nap, mint nap nekem kell megküzdenem a lelkiismeretemmel! Két kiskorú gyermeket nevelek egyedül, nem tudom mi lesz velük, ha nem tudom rendezni a pénzbüntetést. Az biztos február 28-ig nem fogom tudni rendezni, ezért szükséges a további halsztás.
2012. jan. 27. 19:43
 1/3 anonim ***** válasza:

Btk.

52. § (1) Ha az elítélt a pénzbüntetést nem fizeti meg, illetve részletfizetés engedélyezése esetén egyhavi részlet megfizetését elmulasztja, a pénzbüntetést vagy annak meg nem fizetett részét szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

(2) A meg nem fizetett pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést úgy kell megállapítani, hogy egy napi tétel helyébe egy napi szabadságvesztés lép. Ilyenkor a szabadságvesztés két hónapnál rövidebb is lehet.

(3) Ha a pénzbüntetést végrehajtandó vagy részben felfüggesztett szabadságvesztés mellett szabták ki, vagy a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását elrendelték, a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztés végrehajtási fokozatára a szabadságvesztés fokozata az irányadó.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott eseten kívül a pénzbüntetés helyébe lépő szabadságvesztést fogház fokozatban kell végrehajtani.

2012. jan. 27. 19:47
 2/3 anonim ***** válasza:
A gyerekeket ilyenkor állami gondozásba veszik.
2012. jan. 27. 19:47
 3/3 anonim ***** válasza:

bv. tvr.

68. § (1) A pénzbüntetést a törvényszék gazdasági hivatala hajtja végre.

(2) Az elítélt a pénzbüntetést legkésőbb a gazdasági hivatal felhívásának a kézbesítésétől számított tizenöt napon belül, ha pedig a bíróság halasztást, illetőleg részletfizetést engedélyezett, a bíróság által megállapított időpontig köteles megfizetni.

(3) Ha az elítélt a pénzbüntetést a (2) bekezdésben meghatározott időpontig nem fizette meg, a gazdasági hivatal fiatalkorú elítélt esetén a pénzbüntetés behajtása iránt intézkedik, ennek eredménytelensége, illetve felnőttkorú elítélt esetén az első fokon eljárt bíróságot megkeresi a pénzbüntetés szabadságvesztésre átváltoztatása iránt.

69. § (1) A pénzbüntetés akkor is megfizethető, ha azt a bíróság már átváltoztatta szabadságvesztésre.

(2) Ha a pénzbüntetést a helyébe lépő szabadságvesztés végrehajtásának megkezdése előtt megfizetik, a szabadságvesztés nem hajtható végre, ha pedig a szabadságvesztés végrehajtása alatt fizetik meg, a befizetés azonosítását követően az elítéltet nyomban szabadon kell bocsátani.

(3) Ha a pénzbüntetést a szabadságvesztésre átváltoztatás után részben fizetik meg, a szabadságvesztésnek az a része hajtható végre, amely a meg nem fizetett pénzbüntetésnek felel meg.

2012. jan. 27. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!