"Egy haverom" elvégzett egy sulit azonban a vizsgán elhasalt pár vizsgarészből, munkát keresett és talált, de hogy felvegyék képszerkesztövel "hamisitott". Lebukhat?
Szerintem közokirat hamisítás ami azt hiszem 3 ére büntethető.
Szerintem inkább ne tegye..
Btk. 274. §
(1) Aki
a) hamis közokiratot készít vagy közokirat tartalmát meghamisítja,
b) hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál,
c) közreműködik abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatot, tényt vagy nyilatkozatot foglaljanak közokiratba, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki az (1) bekezdés a) vagy b) pontjában meghatározott közokirat-hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(3) Aki az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott közokirat-hamisítást gondatlanságból követi el, vétség miatt pénzbüntetéssel büntetendő.
Lehet baja, és utána nézhetnek. Sőt valamely munkahelyeken minden dolgozó esetében megkeresik a szakvizsgát kiállító iskolát, és ott is utánaérdeklődnek.
Nem a fénymásolaton van a hangsúly, hanem a közokirat hamisításon, amit fentebb értelmezhetsz.
Én linkeltem a törvényt erre vonatkozólag.
Szerintem ez nem kis dolog, és nem véletlen van rögzítve a BTK-ban. Nekem volt egy évfolyamtársam aki hamis érettségi papírokkal jelentkezett iskolába, és kirúgták, illetve eljárást kezdeményeztek ellene, ezzel ugrott a büntetlen előélete is.
Szóval mérlegelj, hogy megéri-e. Szerintem többet ér a munkáltatónak is egy tisztességes szakember, mint egy papír, egy megbízhatatlan emberrel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!