Milyenek az életkörülmények egy börtönben? Mivel telik egy rab átlagos napja? Milyen különbségek vannak az amerikai filmekből ismert börtönök és a magyar börtönök között?
Itt elég sok infó van.
Amúgy munkanap reggel (általában 5-kor) ébresztő, mosakodás-öltözés, zárkaszemle, reggeli, a többségnek munka vagy iskola ebéd, délután szabadidő, kultúra (pl. könyvtár), sportolás, levegőzés, egyéb (zárkatakarítás, levélírás...), vacsora, fürdés, tévézés, villanyoltás (1/2 10 körül)
Havonta látogatás, néha bazár (büféáruk, újság, személyes tárgyak (pl. wc-papír, fogkefe)...
Az előbb leírtam, hogy nagyjából mi a napirend, de google-zással találtam egy jó oldalt, ez a valódi börtönéletet mutatja be, a bent ültek beszámolói és tapasztalatai alapján.
Az egy dolog, hogy mit ír a honlap, teljesen más a valóság.
Iszonyat ami bent van.
A valós viszonyok azért sokmindentől függnek.
-elzárás módja (fogház, börtön, fegyház)
-elzárás helye (vannak jobb és rosszabb börtönök - az sem mindegy, hogy 3 ágyasban vagy 8 ágyasban vagy)
-bűncselekmény fajtája (egyrészt az, hogy kikkel zárnak össze, másrészt az, hogy mennyire állsz elől a hierarchiában - kasszafúróként jóval előbbre vagy, mint gyerekgyilkosként)
-elitélt karaktere (értelmiségi típusú sikkasztó, vagy agresszív verekedős kidobóember vagy)
-benti haveri kör (ül-e bent jóbarátod, vagy gyűlölt ellenséged)
-elitélt hozzállása (igyekszik jól viselkedni, vagy keresi a balhét)
-smasszerek-nevelők hozzáállása (próbáljunk belőle embert faragni, vagy megérdemli a sorsát)
-első bűncselekményes vagy visszaeső
Sohasem voltam bent, ezeket a dolgokat józan paraszti ésszel írtam. Hogy paraméter mekkora súllyal szerepel, arról fogalmam sincsen. Na meg a többi szubjektív paraméterről sem. Pl. X börtönben a zuhany eléggé hideg, Y börtönben jó a szakács, Z börtönben van egy tök jó fej nevelőtiszt.
Lényeg az, hogy általánosítani nagy valószínűséggel nem lehet, a kiszabadultak beszámolóiból, és a börtönben készült riportokból sokkal többet lehet megtudni, mintha ide berakná valaki a sátoraljaújhelyi börtön napirendjét vagy a szombathelyi börtön szakköreinek a listáját vagy a váci börtön étlapját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!