Mi a különbség a legális és a "nem büntetendő" között?
Legális: törvényes,törvényszerű
Nem büntetendő: az a cselekedet,ami a hatályos törvények,jogszabályok szerint nem bűncselekmény.
De pl. nem büntetendő az,ha valaki a törvény joghézagait kihasználva,megkeresve a kiskapukat követ el.
"Nem büntetendő: az a cselekedet,ami a hatályos törvények,jogszabályok szerint nem bűncselekmény."
Büntetik a szabálysértéseket is legfeljebb enyhébben.
"De pl. nem büntetendő az,ha valaki a törvény joghézagait kihasználva,megkeresve a kiskapukat követ el."
Ez viszont legális.
Tehát legális az amikor a törvények betartásával jász el. Nem büntethető pedig az mikor elkövetted ugyan a cselekményt, de a jog valamely okból (pl kiskorúság) felmentést ad a büntetés alól.
Szerintem arra gondolsz, hogy vannak büntethetőséget kizáró okok (pl. kiskorúság, kóros elmeállapot...), és büntethetőséget megszüntető okok (pl. elévülés, kegyelem...), ezek fennállása esetén a bűncselekmény bár meg valósult, a büntetőeljárás lefolytatása vagy a büntetés végrehajtása mégsem lehetséges.
Ettől még a bűncselekmény megvalósult (pl. kiskorú lopott), tehát nem legális a cselekmény maga.
Na, most látom, hogy tegnap kicsit fáradtam írtam. :) Persze "megvalósult" és nem "meg valósult". :)
És igen, végül is ide vehetjük azokat az eseteket is, amik bár nem legálisak "értsd: törvényi előírás ellen mennek", de ettől még nem bűncselekmények.
Ugyanakkor kérdés, hogy a "nem büntetendőt" Kérdező úgy gondolta-e, hogy bűncselekményként nem büntetendő, vagy pedig, hogy van-e egyáltalán bármi szankciója.
Ha szankciót nézünk, akkor mondhatjuk, hogy a szerződés érvénytelensége vagy kártérítésre kötelezés is egyfajta szankció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!