Jól értem a diszpozíció szót?
Figyelt kérdés
A diszpozíció meghatározása: a hipotézisben megjelölt magatartás megvalósítása estére szóló rendelkezés.
Én ezt úgy értem, hogy itt írják le az elvárt magatartási formát egy elviekben feltett szituációban. De itt az nem áll össze, hogy akkor miért írják: aki mást megöl az x év börtönt kap. A diszpozíció itt valakit megöl. De ez inkább egy olyan magatartási forma, amit nem várunk el.
2011. nov. 23. 16:17
2/3 anonim válasza:
A hipotézis a mást megöl. A diszpozíció rendelkezést jelent. Miről rendelkezik a norma? Az hogy tilos mást megölni. Ez a diszpozíció. Hogy hány évet kapsz, az a szankció. Amúgy minek neked ez az pszeudotudományos ostobaság?
3/3 anonim válasza:
Ezek jogi szakkifejezések.
hipotézis-diszpozíció-szankció.
A büntetőjogi normákban, mint ahogy a te példádban is, a hipotézis és a diszpozíció sokszor összeolvad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!