Ezért kap valamilyen büntetést, vagy ki kell fizetnie a károkat?
A 8éves ugrólovamnak egyszer bedagadt a szeme. A mi állatorvosunk éppen külföldön volt, így őt hívtuk ki. Felírt neki szemcseppet és krémet, de nem ezt kellett volna hanem azonnal kórházba vitetni. Ezt az edzőm állapította meg. Mikor felvittük akkor mondták hogy a doki teljesen félrekezelte ettől gombás fertőzése lett, és szaruhártyagyulladása. Vol egy műtétje a lónak, egy csomót kezelték. A szemét megtudták menteni, viszont megvakult. 280.000Ft-ot hagytunk ott a kórházban. Ez egy nagyonjó képességű híres ugróló volt. Rengeteget ért...
Szerintetek, ha feljelentjük akkor milyen bűntetést kapat? Vagy csak kikell fizetnie a károkat?
Miért jelentenéd fel?
Ez első körben polgárjogi ügy.
Igen, felelősséget vállalt. De ez nem lépi túl a normál polgárjogi felelősség korlátait, hacsak nem bizonyítható szándékos károkozás.
Hogy hibázott-e gondatlanul, hogy ez mennyiben járult hozzá az okozott kárhoz, annak az eldöntése viszont egy komplex szakértői feladat.
Igen, ez bizony polgárjogi ügy.
De eleve nem értem, hogy miért akarnál inkább büntetőügyet? Nem a pénz kellene? Azzal mit érnél, ha bírságot fizetne, vagy mit tudom én?
Polgárjogi igényt akár a büntetőperrel párhuzamosan is be lehetne nyújtani. De ha nincs alapja, ez lényegtelen.
Sokkal nehezebb kérdés, hogy egyáltalán a polgárjogi igény megalapozható-e.
A kórház érthető, hogy minden felelősséget igyekszik elhárítani, amiért a sok százezres kezelés nem volt sikeres. De, hogy tőlük független szakértő is egyet ért ezzel, más kérdés.
Hát igen, a polgári jogi kártérítési igény sem biztos, hogy megállna.
Nem lehet folyton mindenért felelőst keresni...
De HA megáll, akkor is polgári ügy, nem büntető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!