Fel jelenthetem az illetőt ha közösségi oldalon olyan üzenetet küldött nekem, amiben az szerepel hogy 5 hónapos terhes a férjemtől és hagyjam el a gyereke apját mert őt szereti? És ribancnak nevezett.
Idézek neked én is, ugyanonnan:
"A becsületsértés vétségét az valósítja meg, aki a rágalmazás esetén kívül mással szemben a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben, és/vagy nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el. "
Közmegbízott a kedves férj, és nem fogja megbízhatóan végezni a munkáját ezáltal?
Heckler!
A rágalmazás, és a becsületsértés két különálló dolog. Itt rágalmazásról van szó. Korábban írtam, hogy a ribanc kifejezés nem becsületsértő, mivel nem nagy nyilvánosság előtt hangzott el. A becsületsértés két pontja pedig nem ÉS, hanem VAGY relációban értelmezendő. tehát, ha a rágalmazó hölgy nagy nyilvánosság előtt is leribancozná a kérdezőt (például kiposztolná az üzenőfalára), akkor becsületsértés is lenne, még akkor is ha semmi köze a kérdező vagy férje által ellátott közfeladathoz.
Mivel olyan rágalmazás nincs, amit felebaráti szeretetből követnének el, ennyi biztos, hogy nem elég.
A gyakorlati részére nem tudok mit mondani, mert azt meg nem ismerem. Elvileg ez rágalmazás, a feljelentést nem utasíthatják el érdemi vizsgálat nélkül.
Még egy kis utánlövés.
A becsületsértésnek létezik szabálysértési alakzata is, aminek nem feltétele a nyilvánosság. Tehát a ribanc is büntethető.Abban viszont a jegyző tud eljárni.
Privát üzenetben küldte? Akkor max zaklatásról lehet szó.
Üzenőfaladra posztolta? Akkor nyilvánosság előtt csorbítja a férjed becsületét. Nem mindegy melyik esetről van szó.
Miért nem állítod be a facebook-on, hogy ne tudjon neked üzenetet küldeni/ postolni az üzenőfaladra stb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!