Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A zebrán miért kell tolni a...

A zebrán miért kell tolni a kerékpárt? Mi előnyünk származik abból?

Figyelt kérdés
(leszámítva, hogy nem büntetnek meg)
2011. szept. 9. 15:59
 1/10 anonim ***** válasza:
46%
Hogyha a kerékpáros megrettenne egy szabálytalankodó autóstól, motorostól, akkor nem borul be az útra az autó/motor elé.
2011. szept. 9. 16:01
 2/10 anonim ***** válasza:
67%

Mert a zebra a gyalogosok közlekedését szolgálja, ha pedig tolod a kerékpárt te is gyalogosnak minősülsz.

Egyébként meg sokkal biztonságosabb.

2011. szept. 9. 16:01
 3/10 anonim ***** válasza:
72%
Ilyen van?!
2011. szept. 9. 16:04
 4/10 anonim ***** válasza:
79%
Azért, hogy ne ütközz a gyalogosokkal (pl átrohanó kisgyerek). Ha vannak gyalogosok, ha nincsenek, a zebrán akkor is tolni kell a biciklit.
2011. szept. 9. 16:08
 5/10 anonim ***** válasza:
86%
A kerékpár egy jármű. Járművel hosszában közlekedünk az úton a zebrán, gyalog bedig keresztbe. Járművel nem szlalomozunk a gyalogosok között. És az autósok is a gyalosokra vannak felkészülve a zebránál, egy átsuhanó biciklis előtt esélyük nincs megállni.
2011. szept. 9. 16:13
 6/10 anonim ***** válasza:
78%

Neked, mint kerékpárosnak nem biztos, hogy származik belőle bármi előnyöd. De súgok valamit, ha még nem vetted volna észre: más is közlekedik ám az úton, nem csak a kerékpárosok.

Tudod, ott vannak a hülye gyalogosok. Értem én, biciklire is ülhetnének, de hát ők még nem járnak a fejlettség azon szintjén, hogy ezt megtegyék. Ők békésen sétálgatnak a maguk pár km/órájával és erre vannak felkészülve. Ehhez képest bevágódsz közéjük 10-15 km/órával, aztán kész a baj: valamelyikük lép egyet oldalra, mert nem akar a csatornafedőn gyalogolni, te meg elvágódsz. Ez járdán úgy egyébként sem kellemes, de zebrán még rosszabb, mert könnyű megbénítani egy egész kereszteződést.

Aztán van egy még hülyébb csoport: az autósok. Tudom, ők nem emberek, a kerékpárosok utálják őket, de sajnos léteznek. A zebrákat pedig - mivel kijelölt gyalogos-átkelőhely a nevük - úgy alakították ki, hogy a gyalogosok át tudjanak kelni rajtuk az autók előtt. Vagyis egy sétatempóban érkező gyalogost tökéletesen lehet észlelni, olyan a megvilágítás, olyanok a rálátási szögek. A gyalogos a felbukkanása után 4-5 másodpercig látható, ez alatt az autós le tud lassítani, meg tud állni. A kerékpáros viszont jóval gyorsabb, a felbukkanása után kb. 1 másodperccel már ott is van az úton, mert a sétatempó többszörösével halad és nem is biztos, hogy megáll szétnézni. 1 másodperc pedig nem mindig elég ahhoz, hogy az egyébként szabályosan közlekedő, a zebrát fokozott óvatossággal megközelítő autós meg tudjon állni a kerékpáros előtt. De ha a kerékpáros méltóztatik leszállni a nyeregből és tolni a kerékpárt, akkor egyrészt több ideje van az autósnak észlelni és helyet adni neki, másrészt a kerékpáros is azonnal meg tud állni, ha nem haladhat át. A kerékpárnak ugyanis - ha jól tudom - nem 0 a fékútja, így meglehet, hogy hiába veszi észre a kerékpáros az autóst, a fékezés ellenére is belecsúszik.

2011. szept. 9. 16:18
 7/10 anonim ***** válasza:
47%

Vannak ilyen barom szabályok.

Aki meg azzal jön, hogy a kerékpár gyorsan megy, annak megsúgom, hogy nem muszáj 20-25 km/h-val tekerni, lehet egy gyalogos sebességével is és nem kötelező pont a gyalogosok között átmenni kerékpáron ülve (én a magam részéről, amikor áttolom a zebrán a biciklimet, akkor is a gyalogosok mellett megyek, mert a bicikli nagy helyet foglal).

2011. szept. 9. 16:23
 8/10 Sz1u ***** válasza:

A "zebra" = gyalogos átkelőhely... Asszem' nem kell többet magyaráznom.

Ha valaki mégsem érti, akkor a zebrán kerékpározó kb. olyan, mintha az úttesten valaki min. űrhajóval közlekedne.

...de én tényleg nem tudom... egyáltalán kell ezt magyarázni?

2011. szept. 10. 01:50
 9/10 törzsmókus válasza:

nem *kell* tolni, ez egy általánosan elterjedt tévhit, de sehol nincs ilyen a KRESZben. tehát nem is büntethetnek érte :)

viszont komoly előnyöd származik belőle: azonnal elsőbbséged lesz (mert ha tolod, akkor gyalogosnak minősülsz)!

én azt szoktam csinálni, hogy ha háromszögem (stoptáblám) van, és folyamatosan jönnek keresztbe, akkor leszállok és elkezdem áttolni a párhuzamos zebrán – így kötelesek megállni nekem.

ami viszont tényleg tilos, bár ritkán büntetik: a járdán biciklizni, ha nincs rajta kijelölve bicikliút, és elmúltál 12 éves.

2013. szept. 16. 23:59
 10/10 törzsmókus válasza:
[link] :D :D
2013. szept. 17. 00:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!