Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 8 napos elállási jog érvényes...

8 napos elállási jog érvényes akkor is, ha a boltban veszem át az árut, de a webshopon rendelem meg?

Figyelt kérdés
Az is érdekelne,hogy használatba vett műszaki cikkre is vonatkozik az elállási jog?
2011. aug. 26. 09:24
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Nem merek megesküdni rá, de szerintem ez kamu, azért írják így, hogy magukat védjék. Szerződéskor két fél vállal valamit, hogy teljesíti egymás felé. Pl. egyik szállít, másik fizet. A szerződés létrejötte és annak teljesítése időben lehet azonos (bemész, elkéred, odaadják, kifizeted, hazaviszed), de el is különülhet. (Megrendeled, később megkapod, kifizeted.) Én is olvastam ilyeneket, amit idéztél, sőt hallottam fogyasztóvédelmi embereket is beszélni arról, hogy vannak ilyen kamu szövegek, amiket nem támaszt alá semmilyen jogszabály.

De a legjobb talán az lenne, ha a fogyasztóvédelem honlapján tennéd fel a kérdést, az a biztos. :))

2011. aug. 26. 12:48
 12/17 anonim ***** válasza:
Elvileg az a elállásnak a lényege, hogy a boltban kézbe veszed az árut, és ha nem tetszik, akkor nem viszed el. Ebből kiindulva a személyes átvétel nem számít, hiszen ott látod az árut. De a legtöbb webshop nem szokott problémázni ezen, és akkor is visszaveszik, ha személyesen vetted át.
2011. aug. 26. 12:48
 13/17 anonim ***** válasza:

"a személyes átvétel nem számít, hiszen ott látod az árut."

Ha postás hozza ki, akkor is látod és nem kell átvenni, ahogy korábban írtam. :)

2011. aug. 26. 13:00
 14/17 anonim ***** válasza:
...Sőt a személyes átvétel nem feltétlenül szakboltban történik, hanem valami átvételi ponton, pl egy újságosnál. Olyan webáruházaknak is vannak átvételi pontjaik, amiknek amúgy nincs is saját boltjuk. És ott tényleg ugyanaz a helyzet, mintha a futár hozná ki, nincs különbség.
2011. aug. 26. 13:23
 15/17 anonim ***** válasza:
A 8 napot nem tudom milyen esetekre vonatkozik, de 3 munkanapon belül a boltban vásárolt árut is kötelesek visszavenni. Így 3 napon belül tutira vissza tudod adni a szerződés megkötésének módjától függetlenül.
2011. aug. 26. 13:48
 16/17 anonim ***** válasza:

"A 8 napot nem tudom milyen esetekre vonatkozik, de 3 munkanapon belül a boltban vásárolt árut is kötelesek visszavenni. Így 3 napon belül tutira vissza tudod adni a szerződés megkötésének módjától függetlenül.

"

Ezt a 3 napot nem tudom honnan vetted, de senki nem köteles neked visszavenni a hibátlan árut se 1 se 2 se 3 napon belül, ha boltban veszed és nem interneten/telefonon keresztül. Persze ha hibás az áru akkor más a helyzet, de most hibátlan termékekről beszélünk, ne keverjük azt ide!!

Ha interneten (telefonon stb.) veszed akkor 8 napos elállási jogod van. Ez azt jelenti, hogy kipróbálhatod a terméket, használatba veheted és ha nem tetszik akkor visszaviszed vagy visszaküldöd postán és a kereskedő vissza kell fizesse a teljes összeget. (A postaköltség viszont a vevőt terheli! Mármint a visszaküldés költsége. Minden más költséget a kereskedő visel.)

2013. okt. 18. 03:04
 17/17 anonim válasza:

A jogszabály szintén nemhatároz meg kivételtarra az esetre, ha a fogyasztó a terméket a

vállalkozás üzletében személyesen veszi át, az elállási jog gyakorlásának ilyen esetben

történő kizárása tehát főszabály szerint sérti az egyoldalú kógencia követelményét.

Tekintettel arra, hogy a webáruházakban történő szerződéskötések elektronikus úton,

távértékesítés során létrejött szerződésnek minősülnek, a szolgáltató elfogadó

nyilatkozatának - amely nem keverendő össze a megrendelés automatikus

visszaigazolásával - a fogyasztóhoz történő megérkezésével létrejön a szerződés. A

terméknek a vállalkozás üzletében történő kézhezvételének lehetősége pusztán a

teljesítés helyének egyik alternatívája, amelytől függetlenül a jogügylet még

távollevők között létrejöttnek minősül, így az elállási jog a termék személyes átvétele

esetében is megilleti a fogyasztót.

6.4 végén

[link]

2014. jan. 17. 00:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!