Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy 15 éves fiatalkorú első...

Egy 15 éves fiatalkorú első alkalom közeterületen való ivásért mi jár? És esetleg mennyire büntethetnek meg?

Figyelt kérdés
2011. aug. 11. 23:08
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

"Mondjuk nem kéne összefosni magad egy 8 általánost (6 első + 2 második) végzett rendőrtől. Nem tudom, mit ittatok, de elég nehéz bebizonyítani, hogy abban alkohol van.

Egyébként valaki megmutatná az ide vágó jogszabályt, hogy tilos közterületen alkoholt fogyasztani?"

Szerintem magasabb fokú a végzettségem mint neked. Mert diplomás vagyok, és pár nyelvet beszélek, nem is rossz szinten.

Miért nehéz bebizonyítani, azt, hogy alkohol van az italban? Nyilván egy sörös üvegben sör van, a pálinkának meg pálinka szaga van egy ásványvizes üvegben is.:D De ha tényleg ennyire sötét vagy, akkor elárulom, hogy a Szonda is elárulja az ittasságot.

218/1999 Kormány rendelet, az egyes szabálysértésekről.

Szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése:

12. § (1) Aki

a) a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó - törvényben, kormányrendeletben, illetőleg önkormányzati rendeletben meghatározott - tilalmat megszegi,

b) vendéglátó üzletben 18. életévét be nem töltött személy részére szeszes italt szolgál ki,

c) a szeszes ital eladása során közterületen vagy nyilvános helyen szemmel láthatóan részeg állapotban lévő személynek szeszes italt szolgál ki,

d) közterületen vagy nyilvános helyen fiatalkorút szándékosan lerészegít,

ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás az illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőség hatáskörébe is tartozik.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség, a közterület-felügyelő, illetőleg a fővárosi és megyei kormányhivatal megyei népegészségügyi szakigazgatási szerve vagy kistérségi népegészségügyi intézete erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki.

2011. aug. 12. 12:42
 12/17 anonim ***** válasza:

"amugy a rendőr azt mondta nem tesz feljelentés legyen egy jó esténk de azt mondják hogy szemét és utána tölti (ő legalább is) ki a papírokat miután mi elmentünk."

Erre még engedj meg egy szösszenetet. "A törvény nem ismerete, nem hatalmaz fel, annak mentesítése alól." Így kezdődik a jogszabály. Tehát ha jogszerű, szakszerű, és törvényes lett volna a rendőr, akkor csúnyán megütöd a bokád. Ezért az ilyen "de azt mondják hogy szemét" kijelentéssel nem őt, hanem magadat minősíted.

Ahogyan ő is mondta, legyen egy jó éjszakád, tanulj a hibáidból, olvasd el az előző hsz-ben írt törvényi hivatkozásomat, és legközelebb próbálj meg jogkövető lenni. Nem kell ezen sokat rágódni.

2011. aug. 12. 12:54
 13/17 anonim ***** válasza:

Nos, nem feltétlenül rád értettem a 8 általánost.

De azért valljuk be, nem minden rendőr diplomás, mégis osztja az észt. (Ja, és a diplomával sem jár együtt az ész.)

Nem olyan nyilvánvaló, hogy a sörös üvegben sör van. Vagy a büntetés az alapján jár, hogy milyen üveg van a kezedben? Üres üvegre is jár? Lemosódott címkéjű alkoholmentes sörösüvegre is?

A szagot meg érdekes ide keverni. A szaglás után megállapítás mennyire jogos? Mondjuk ha odamenne hozzád a főnököd, és azt mondaná, hogy olyan pálinkaszagú leheleted van (közben meg csak cukorkát szopogattál), és emiatt kirúgna, akkor mit mondanál?

A szonda meg ittasság hogy jön ide? Nem az ittasság tilos közterületen, hanem az ivás. Ittas bármitől lehet.

Amúgy elhiszem, hogy a rendőrök ezek alapján már úgy gondolják, hogy eljárhatnak, de én ennek ellenére megkérdőjelezem ennek a jogalapját.

Amúgy amit beidéztél, az nem mondja ki a közterületen történő alkoholfogyasztás tilalmát. Csak a büntetési tételét adja meg arra az esetre, ha tilos.

A korábbira reagálva:

"Az esetedben, mivel még nem vagy 18, ezért megjárhattad volna, mivel az iskoládat, illetve a szüleidet (gondviselőidet) is értesíthette volna."

Húha, nagyon megjárta volna. Ha az én gyerekemet kapnák rajta egy ilyen idióta, indokolatlan szabály "megszegésekor", legfeljebb röhögnék egyet.

"Valószínűleg látta, hogy már megbántátok"

Mi a sz@rt lehet ezen megbánni? Megbánni azt lehet, ha rosszat csinálsz, de mutass már nekem olyan embert, aki ezt erkölcsileg elítéli.

"Gondolom kidobatta az alkoholt"

Na azt próbálja meg a kedves biztos úr. Attól, mert kék ruhában van "rendőrség" felirattal, még nem isten, hogy a magántulajdonomat megsemmisítse.

Mellesleg azért b@ssza a csőröm ez az eset, mert abszolút hülyeségnek tartok egy ilyen szabályt, azt meg végképp, hogy a rendőröknek nincs jobb dolguk, mint ezzel foglalkozni. Közben meg pl. Budapest hemzseg a valódi bűnözéstől.

2011. aug. 12. 13:51
 14/17 anonim ***** válasza:

A válasz írója 74%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 13:51

Nem süllyedek le a szintedre. Nem lehetsz valami komoly ember, ha a.) pontot sem tudod értelmezni.

Amúgy szabálysértés továbbfolytatása esetén előállítható a delikvens, ha azt nem hagyja abba a felszólítás ellenére sem. Te lennél a legutolsó aki nevetne.

2011. aug. 12. 15:27
 15/17 anonim ***** válasza:

"Amúgy amit beidéztél, az nem mondja ki a közterületen történő alkoholfogyasztás tilalmát. Csak a büntetési tételét adja meg arra az esetre, ha tilos."

"a) a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó - törvényben, kormányrendeletben, illetőleg önkormányzati rendeletben meghatározott - tilalmat megszegi,"

2011. aug. 12. 15:30
 16/17 anonim ***** válasza:

Szerintem meg te nem tudod az a) pontot értelmezni, de legyél csak büszke a diplomádra! Látod, ez jól mutatja, hogy a diploma nem jár együtt az ésszel.

"a) a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó - törvényben, kormányrendeletben, illetőleg önkormányzati rendeletben meghatározott - tilalmat megszegi,"

Kiemelném: "törvényben, kormányrendeletben, illetőleg önkormányzati rendeletben meghatározott"

Tehát ez a jogszabály nem mondja ki a közterületen történő szeszes ital fogyasztásának tilalmát, mindössze meghatározza a büntetési tételt arra az esetre, ha tilos lenne. Kellene az a törvény, kormányrendelet, vagy önkormányzati rendelet, ami konkrétan kimondja a tilalmat.

Amúgy hidd el nekem, telibe sz*rom az idióta rendőröket, akiknek nincs jobb dolguk, mint ezzel foglalkozni. Majd ha a közbiztonság elér egy meghatározott szintet, akkor visszatérhetünk arra, mekkora kihágás kulturáltan alkoholt fogyasztani közterületen. Addig meg igenis körbe fogom röhögni az összes rendőrt, és halál nyugodtan fogyasztom a sörömet az utcán!

2011. aug. 13. 00:02
 17/17 anonim ***** válasza:

Ismételni tudom magam:

"a) a szeszes ital árusítására vagy a KÖZTERÜLETEN TÖRTÉNŐ FOGYASZTÁSRA VONATKOZÓ - törvényben, kormányrendeletben, illetőleg önkormányzati rendeletben meghatározott - TILALMAT MEGSZEGI,"

"törvényben, kormányrendeletben, illetőleg önkormányzati rendeletben meghatározott"

Ezek meg azt határozzák meg, hogy mi a közterület. A magánterületen kívül minden közterület. A hülyeségeidre meg nem vagyok hajlandó reagálni.

A kérdés meglett válaszolva.

2011. aug. 13. 08:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!