Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Orvosolható ez jogilag ennyi...

Orvosolható ez jogilag ennyi idő után? 92 éves nagymamámnak nem írtak be anno 15 évet a tsz-nél a munkakönyvébe, és szegény így nagyon kevés nyugdíjat kap.

Figyelt kérdés
1960-tól 65-ig nem írták be neki,pedíg a mama világéletében sokat dolgozott.az akkori tsz elnök,egyéb tanúk nem élnek már,illetve aki él is túl öreg és szellemileg se túl friss...arra gondolok,hogy akkoriban is biztos kellett fizetni járulékokat az állam felé,talán ez segíthet?
2011. júl. 7. 17:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Érdekes. Mivel mindenkinek volt munkája, nem tudom hogyan lehetséges, hogy nem volt neki beírva. Szerintem már ez is egy jó érv lehet a bíróságon. Tehát mivel muszáj volt dolgozni, ezért ő nem lazsálhatott, főleg meg 15 éven keresztül. Hiszen "veszélyes munkakerülő"-nek nyilvánították volna...
2011. júl. 7. 17:52
 2/11 A kérdező kommentje:
Igen,erre gondoltam én is,..
2011. júl. 7. 17:54
 3/11 anonim ***** válasza:

" 1960-tól 65-ig nem írták be neki"

Én akárhogy nézem ez csak 5 év..Bár meglep,hogy nincs bejegyzés róla..

Mivel a hatvanas években nem volt adózás,így nehezebb lesz utána járni..De ha utánajártok előtte gondoljátok meg,hogy érdemes-e mert lehet hogy 5 év nem sokat változtat.Gondolom ennek ellenére bőven megvan a ledolgozott éveinek száma.(a nyugdíj összegét nem hiszem ,hogy befolyásolná)

2011. júl. 7. 18:28
 4/11 anonim ***** válasza:
25%

A 60-as években már kellett fizetni jövedelemadót és nyugdíj hozzájárulást.

Megpróbálhatod az Egészségbiztosítónál, de kicsi a valószínűsége,hogy megkeresik a munkaviszonyát.

2011. júl. 7. 18:38
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Rosszul tudod, a 60-as években még nem volt jövedelemadó. Azt 1988-ban vezették be, azóta adózunk a jövedelmünkből. De egészségügyi járulékot kellett fizetni.
2011. júl. 7. 18:45
 6/11 A kérdező kommentje:
Bocsánat,60-tól 75-ig nem volt beírva
2011. júl. 7. 20:27
 7/11 anonim ***** válasza:
52%
A bérpapírjai megvannak még?
2011. júl. 7. 21:09
 8/11 A kérdező kommentje:
Nincsenek meg bérpapírok.nagyon régen volt,örülünk hogy ez is megvan...
2011. júl. 7. 22:02
 9/11 anonim ***** válasza:
És eddig nem hiányzott a mamának, vagy amnéziás volt és most jutott eszébe? Tényleg nem értem. De amúgyis 90 felett már 50%-os a mortalitás. Az idő elvégzi a dolgát.
2011. júl. 7. 23:38
 10/11 anonim ***** válasza:

A Nyugdíjfolyósító az adott ember nyugdíjba vonulásakor a saját nyilvántartása alapján számolja ki, mennyi a nyugdíj összege. (Ez jelenleg az egyéni nyilvántartó lap; nem tudom, régen mi volt a neve).

Előfordulhat, hogy az ő nyilvántartásukban megvolt / megvan az a 15 év, ha a munkáltató (a TSZ) feléjük bejelentette a munkaviszonyt, csak nem írta be a munkakönyvbe. - Bár ez elég furcsa, de volt már rá példa.

Mindenesetre erről lehet információt kérni akár személyesen, akár levélben: Kérdezzétek meg, szerepel-e az az időszak az ő nyilvántartásukban, tehát figyelembe vették-e a nyugdíj összegének megállapításakor.

Ha igen, akkor a nyugdíj összege annyi, amennyi a szabályozás szerint jár, még ha ez kevés is.

Bizonyos feltételek megléte esetén lehet egyszeri kiegészítést kérni, legalábbis pár évvel ezelőtt még lehetett; be kell nyújtani egy kérelmet hozzá.

Ha nem szerepel náluk a tsz-es jogviszony, akkor esetleg tudnak segíteni, hogy mit lehetne tenni.

2011. júl. 8. 00:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!