Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki lop egy közértből...

Ha valaki lop egy közértből és később visszaviszi és bocsánatot kér de a közért vezetője feljelenti akkor elítélhetik?

Figyelt kérdés
Ezt mondjuk egy nagyobb értékű tárgy esetén gondolom.
2011. júl. 5. 10:37
 1/10 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem lenyugszik és nem dobja fel.Elsőre biztos elönti a méreg meg a düh, de nincs az az ember aki ezt ne értékelné.Hát amúgy iegn, lehet belőle egy hoszzú büntetőügy, de szinte biztos, hogy nem lenne nagy büntetés, mert az elkövető beismerte, majd tevékenyen megbánta, megkövette a sértetettet és visszavitte a cuccost.
2011. júl. 5. 10:43
 2/10 DannyZuko ***** válasza:
Jogilag, ha nálad van valami ami a bolt tulajdona és a kasszától úgy távoztál, hogy ezt nem fizetted ki, akkor loptál. A cselekedet megtörtént. Max enyhítő körülmény, hogy visszavitted.
2011. júl. 5. 10:51
 3/10 anonim ***** válasza:
95%

Létezik olyan, hogy tevékeny megbánás, a Btk. 36. § foglalkozik vele.

[link]

2011. júl. 5. 11:02
 4/10 anonim ***** válasza:
13%
Ez nem olyan mint a gyónás, loptál, remélem megkapod a büntetésed.
2011. júl. 5. 11:07
 5/10 anonim ***** válasza:
Hát tegyük fel, hogy ilyen megtörténik. Mondjuk ellopsz egy tévét, aztán otthon megbánod, másnap visszaviszed, odaállsz a boltos elé, és bocsánatot kérsz. Ennek ellenére ő feljelent. Szerintem ha ezt leszámítva nem követtél még el semmit, nincs az a bíróság, amelyik elítélne, maximum egy kis ejnyebejnyét kapsz, persze csak ha látják rajtad, hogy ténylegesen megbántad a dolgot. Ezt mutatja az is, hogy visszavitted a lopott cuccot, és még a boltostól is elnézést kértél.
2011. júl. 5. 13:24
 6/10 anonim ***** válasza:

Ja, kikerestem a tevékeny megbánást abból, amit fentebb linkelt valaki:

"36. § (1) Nem büntethető, aki a személy elleni (XII. fejezet I. és III. cím), közlekedési (XIII. fejezet) vagy vagyon elleni (XVIII. fejezet) vétség vagy három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.

(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmények esetében az öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette."

2011. júl. 5. 13:28
 7/10 anonim ***** válasza:
ez egyszerű! NEM kell lopni ! ne süllyedj le fekete ork szintre!
2011. júl. 5. 16:44
 8/10 anonim ***** válasza:
HA feljelent és nem egyezik bele a közvetítői eljárás lefolytatásába (tevékeny megbánás), akkor bizony megbüntetnek érte. Azt, hogy visszavitted, és beismerted a tetted, azaz a kár megtérült, az maximum enyhítő körülmény.
2011. júl. 5. 16:46
 9/10 A kérdező kommentje:

Nem loptam csak gondolkodtam rajta miután láttam egy filmet amiben hasonló történt.

Csak érdekel mások véleménye is.

Életemben egyszer loptam oviban egy játékot amit anyukám elégetett ,és utánamondtam neki ,hogy honnan van és vissza kellet mennem elmondani ,elég gáz volt és a történtek eléggé megmaradtam bennem azóta kerülöm az olyan eseményeket.

2011. júl. 5. 21:19
 10/10 anonim ***** válasza:
90%
mi a fa*zért égette el a játékodat?
2011. júl. 22. 15:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!