Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mikortól jár a műszakpótlék?

Mikortól jár a műszakpótlék?

Figyelt kérdés
Az egyik ismerősöm dolgozik egy helyen diákmunkásként. Egész hónapban délutános volt egy nap kivételével, akkor ugyanis reggel 10 órától volt este 8-ig. És a fizetés elszámolásán végig alapórabérrel lett elszámolva, megkérdezte a munkaügyest, hogy miért nem kapta meg a pótlékot, és azt mondta, hogy nem jár neki, mert nem volt rendszeresség a műszakváltásban. A délelőttös műszak 6-14 van a délutános 14-22, az éjszakás pedig 22-06. A lényeg a lényeg, mit jelent az hogy rendszeresség, mert egyértelmű választ erre sem kapott, illetve ha nem a rendszeresség alapján megy akkor, mi az minimális óraszám a délelőttös műszakban ami után már jár a pótlék? Egyáltalán van e valamilyen törvény ezekre a műszakpótlékokra (ha van akkor légyszíves hétköznapi nyelven írjátok azt le)? köszi.
2011. jún. 11. 12:20
 1/3 anonim ***** válasza:

délelőttösre nem jár

a többi általánosítás hol több hol kevesebb

du 15%

éj 30%

a rendszeresség pedig az h nem 2 vagy 3 műszakra járt heti váltásban hanem mindig délutánra...ez olyan mint ha állandóan reggelre járna..

2011. jún. 11. 13:32
 2/3 anonim ***** válasza:

Hajj, részvétem neki.

Én ugyanezt a harcot vívtam emg a saját diákszövetkezetemmel, de szeremcsémre hamar észhez tértek, igaz fenyegetpznöm kellett...

Röviden tömören: Ha egyetlen alkalommal már más műszakban volt, akkor jár számára a műszakpótlék. Nincs előírva, hogy 1 vagy 10 alkalommal kell más műszakban lennie, ha 1x másikban volt akkor jár.

Másnak én úgy meséltem el, hogy ha a barátodnak/barátnődnek nem tudod azt mondani, hogy mindig 6-14-ig dolgozom, vagy épp 14-22-ig, esetleg mindig 22-06-ig, hanem azt mondod, hogy mindig délelőttős vagyok kivéve 1 napot, akkor már jár :))

Az ide vonatkozó rész pesig a Munka Törvénykönyvében található, mondom is melyik cikkely:

146."paragrafus" (2) és (3) pontja írja elő, hogy a többműszakos munkarendben foglalkoztatott dolgozónak az alapbérén felül további +15 és +30% műszakpótlék jár. (du és éjjel.)

A többműszakos munkarendet az MT. 117. paragrafus 1 pont e pontja definiálja az alábbiakban:

e) többműszakos munkarend: ha a munkáltató napi üzemelési ideje meghaladja a munkavállaló napi teljes munkaidejét és a munkavállalók időszakonként rendszeresen, egy napon belül egymást váltva végzik azonos tevékenységüket;

Azaz, ha a munkahely ahol dolgozol a te munkaidődnél tovább termel (mivel 3 műszakot soroltál fel, így ez igaz) illetve emellett ti egymást váltva végzitek azonos munkátokat, akkor egyértelműen jár a pótlék.

Ha szabad egy személyes vonalat belevinni:

Ne hagyja magát hülyére venni.

Én 7 éve dolgozom a diákszövetkezetnél, tavaly mégis próbáltak hülyére venni. Osztották az észt, hogy ezért-azért amazért nem jrána a pótlék, nekem meg elborult az agyam, és megmondtma, hogy az MT melyik pontja alapján nem jár? Persze hebegtek habogtak, hogy megkérdezik a munkajogászt, és majd visszahívnak.

Visszahívták, megmonták, hogy amunkajogász szerint sem jár, és nem adnak. Na akkor mondtam, hogy mutassák már meg melyik pont szerint nem ját? Persze nem tudák megmutatni továbbra sem. Én meg felsoroltam nekik a pontokat, és közöltem, hogy ha 1 napon belül nem tudják helyesen értelmezni a tövényt, akkor a Munkaügyi Felügyelethez viszem a szerződésemet, amit amúgy már aláírtam úgy hogy nincs benne műszakpótlék. (Direkt írtam alá, hogy nálam legyen az ütőkártya.)

Persze 1 óra múlva vissza is hívtak, hogy minden ok fizetnek pótlékot, és igazam van...

Aztán a partnercégnél voltam oylan viszonyban az üzemvezetővel, hogy megkérdezzem: az üzemnek kiszámlázzák-e a műszakpótlékot, természetesen nekik úgy számláztak, mintha közülünk mindenki megkapná a műszakpótlékot... Csak lenyúlták.

Utána csak az a kérésem volt az üzemvezetőhöz, hogy havi 1 műszak másik legyen, emrt akkor kapok pótlékot...

Sok sikert!!

2011. jún. 11. 18:31
 3/3 bumbi02 ***** válasza:
próbálják elbizonytalanitani a fiatalokat.. tavaly én is igy jártam.. az a baj h nem néztem rendesen utána és csak délutánosba voltam, igy nem kaptam meg. viszont a felnemhasznált szabadnapok után nem siettek fizetni, én szóltam, mire a kiscsaj: Ilyet mi nem szoktunk fizetni-vel próbált lekoptatni, mire fönököt megkerestettem, és a fönök már azt mondta h természetesen ez jár... De aki bizonytalan azt első körbe lekoppintja a csaj. Amúgy a diákok 80%a azt se tudja h kapnak müszakpótlékot, vagy szabadnap kifizetését....
2011. jún. 11. 20:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!