Ha másnak kárt okoztam, akkor mennyi kártérítést vagyok köteles fizetni?
Annyit amennyit kiszabnak rád. Ne azon gondolkodj, hogy a lámpa több éves volt meg hogy mennyi lehet az értéke.
Gondolom nem véletlenül tört el...
"Gondolom nem véletlenül tört el..." És valóban! Ha raktáron állt volna, akkor az a műanyag szar valószínűleg tényleg nem reped ketté, amikor hozzáérek! Egyébként nem azt kérdeztem, hogy miért tört el, a károkozás tényét elismerem.
Mivel egyébként sok lehetőségem nincs, így a kártérítési díjat is be fogom fizetni. A kérdés tehát inkább ELMÉLETI.
Azt kérdezem, hogy miért kell egy vadiúj lámpát megfizetnem, ha a kárt egy erősen amortizálódott (több éves kollégiumi használat, azért gondoljatok bele az milyen lehet) okoztam? A jog nem azt mondja ki, hogy az okozott kár nagyságát kell megfizetni?
Erről a lámpáról van szó:
Ezekhez a mai dolgokhoz sajnos alkatrészt nem gyártanak (esetleg egy másikból lehetne kiszerelni), ha tönkremegy vegyél újat. A szerelés egyébként lehet, hogy tényleg nem megoldható, mert a dugóvilla -ahogy szokásos- egybe van építve a transzformátorral, és így már kicsit "bonyibb" a helyzet.
vagyél egy ugyanolyan lámpát
és add károsultnak
Jogilag.
"Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni"
A kár elemei:
-beállt kár(tényleges kár)
-elmaradt haszon(pl. ha valaki a javíttatásig nem tudja használni az autóját)
-költség, amit a károsult a kár csökkentéséhez használ fel
Ptk.339. § (1) Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.
Vagyis ha a dugó el volt rohadva és akkor tört el, amikor pl bedugtad vagy kihúztad a konnektorból, akkor nem a tiéd a felelősség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!