Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha másnak kárt okoztam, akkor...

Ha másnak kárt okoztam, akkor mennyi kártérítést vagyok köteles fizetni?

Figyelt kérdés
A kollégiumban eltörtem az asztali lámpa (műanyag) dugóvilláját. Jelenlegi piaci ára: 5 860 Ft. A kárt ők 6.580 Ft-ra ítélték meg. Tekintve, hogy a lámpa már több éves volt, az amortizációt (műanyag elöregedése) is figyelembe véve értéke (és így az okozott kár értéke) nyilván alacsonyabb volt a beszerzési árnál.
2011. jún. 10. 11:45
 1/8 anonim ***** válasza:
De el is kell menni a boltba megvenni vagy ki kell szállíttatni, be kell üzemelni az újat.
2011. jún. 10. 11:59
 2/8 anonim ***** válasza:

Annyit amennyit kiszabnak rád. Ne azon gondolkodj, hogy a lámpa több éves volt meg hogy mennyi lehet az értéke.

Gondolom nem véletlenül tört el...

2011. jún. 10. 11:59
 3/8 anonim ***** válasza:
nemigazán tudom milyen dugvilla ,de kétlem ,hogy 6000lenne...Én a helyedben vennék 1 sima dugót és beszerelném azzal a lámpát.Nagyon egyszerű elvágod a hibásat vagy kikötöd majd bekötöd az uj dugót. kb 1000ft ,ha jó dugót veszel..
2011. jún. 10. 12:11
 4/8 A kérdező kommentje:

"Gondolom nem véletlenül tört el..." És valóban! Ha raktáron állt volna, akkor az a műanyag szar valószínűleg tényleg nem reped ketté, amikor hozzáérek! Egyébként nem azt kérdeztem, hogy miért tört el, a károkozás tényét elismerem.

Mivel egyébként sok lehetőségem nincs, így a kártérítési díjat is be fogom fizetni. A kérdés tehát inkább ELMÉLETI.

Azt kérdezem, hogy miért kell egy vadiúj lámpát megfizetnem, ha a kárt egy erősen amortizálódott (több éves kollégiumi használat, azért gondoljatok bele az milyen lehet) okoztam? A jog nem azt mondja ki, hogy az okozott kár nagyságát kell megfizetni?

2011. jún. 10. 12:16
 5/8 A kérdező kommentje:

Erről a lámpáról van szó:

[link]

Ezekhez a mai dolgokhoz sajnos alkatrészt nem gyártanak (esetleg egy másikból lehetne kiszerelni), ha tönkremegy vegyél újat. A szerelés egyébként lehet, hogy tényleg nem megoldható, mert a dugóvilla -ahogy szokásos- egybe van építve a transzformátorral, és így már kicsit "bonyibb" a helyzet.

2011. jún. 10. 12:23
 6/8 anonim ***** válasza:

vagyél egy ugyanolyan lámpát

és add károsultnak

2011. jún. 10. 13:51
 7/8 anonim ***** válasza:

Jogilag.

"Aki másnak kárt okoz, köteles azt megtéríteni"

A kár elemei:

-beállt kár(tényleges kár)

-elmaradt haszon(pl. ha valaki a javíttatásig nem tudja használni az autóját)

-költség, amit a károsult a kár csökkentéséhez használ fel

2011. jún. 10. 14:52
 8/8 anonim ***** válasza:

Ptk.339. § (1) Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

Vagyis ha a dugó el volt rohadva és akkor tört el, amikor pl bedugtad vagy kihúztad a konnektorból, akkor nem a tiéd a felelősség...

2011. jún. 14. 11:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!