Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez így elbirtoklásnak számít?

Ez így elbirtoklásnak számít?

Figyelt kérdés

Egyik haverom kölcsönadta nekem a kontrollerét, én pedig nem akarom visszaadni, hanem megtartanám. Azzal érvelek, hogy ez elbirtoklás, találtam is a neten róla egy kis infót.

"Elbirtoklás

A tulajdonhoz fűződő jogok gyakorlásának elmulasztása - amennyiben a törvényi feltételek fennállnak - egy idő elteltével a régi tulajdonjog elvesztését, és ezzel egyidejűleg egy új tulajdonos tulajdonjogának keletkezését eredményezi. Ez a folyamat az elbirtoklás.

Az elbirtoklással történő tulajdonszerzés a törvény erejénél fogva keletkeztet tulajdonjogot, így ahhoz sem szerződés, sem hatósági döntés nem szükséges."

Szerintem ez megfelel erre az esetre is, hiszen mivel nálam van a kontroller, én gyakorlom a tulajdonjogokat.

Haverom kiröhögött, hogy szerint hülye vagyok, és az elbirtoklás totál mást jelent.

Ugye hogy nekem van igazam, és most elbirtokoltam a kontrollerét?

2011. jún. 6. 18:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%
Remélem a haverod kiüti a fogaid egy baseball ütővel és elbirtokolja őket :D
2011. jún. 6. 18:44
 12/17 A kérdező kommentje:

És ha nem használom, csak véletlen nálam marad?

Amúgy meg a haverom jóarc, nem tenne ilyeneket, mint amit egyes lámák javasolnak.

2011. jún. 6. 18:51
 13/17 anonim ***** válasza:

Nem birtokoltad el a tulajdonát, mivel gondolom még nem telt el a Ptk.-ban meghatározott 10 év. És mivel ő most kéri vissza a cuccát, az eddig eltelt idő is semmis.

Ráadásul magad írtad, hogy kölcsön adta, ami azt suggalja, hogy azzal a tudattal kaptad, hogy majd később visszakapja - még ha nem is kérte számon rajtad naponta.

2011. jún. 6. 18:59
 14/17 A kérdező kommentje:
Akkor igen rosszul áll a szénám.
2011. jún. 6. 19:01
 15/17 anonim ***** válasza:

Vegyél magadnak, ha annyira kell. Ha meg nem tudsz, hát így jártál.

Fordított esetben te sem örülnél, ha a tulajdonodat megpróbálnák mindenféle - akár joginak látszó - dologgal elszedni.

2011. jún. 6. 19:04
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Haverod helyében elvernélek, hogy beszarsz-behugyozol. Igaz, hogy önbíráskodás, de majd ráfognám, hogy te ütötted az elsőt.
2011. jún. 6. 19:07
 17/17 anonim ***** válasza:
Nem tudod elbirtokolni, mivel az elbirtokláshoz az szükséges, hogy sajátodként birtokoljad, de nem sajátodként birtoklod, mert tisztában vagy vele, hogy ideiglenesen a barátodtól kaptad. Innentől kezdve bárminemű határidő számítás vagy egyebek felesleges.
2011. jún. 6. 20:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!