Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez így elbirtoklásnak számít?

Ez így elbirtoklásnak számít?

Figyelt kérdés

Egyik haverom kölcsönadta nekem a kontrollerét, én pedig nem akarom visszaadni, hanem megtartanám. Azzal érvelek, hogy ez elbirtoklás, találtam is a neten róla egy kis infót.

"Elbirtoklás

A tulajdonhoz fűződő jogok gyakorlásának elmulasztása - amennyiben a törvényi feltételek fennállnak - egy idő elteltével a régi tulajdonjog elvesztését, és ezzel egyidejűleg egy új tulajdonos tulajdonjogának keletkezését eredményezi. Ez a folyamat az elbirtoklás.

Az elbirtoklással történő tulajdonszerzés a törvény erejénél fogva keletkeztet tulajdonjogot, így ahhoz sem szerződés, sem hatósági döntés nem szükséges."

Szerintem ez megfelel erre az esetre is, hiszen mivel nálam van a kontroller, én gyakorlom a tulajdonjogokat.

Haverom kiröhögött, hogy szerint hülye vagyok, és az elbirtoklás totál mást jelent.

Ugye hogy nekem van igazam, és most elbirtokoltam a kontrollerét?

2011. jún. 6. 18:11
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

szerintem ez nem igy van. ha beköltözök a házadba amig nem vagy otthon szerinted akkor enyém a ház? jó persze ingatlan, picit más dolog, de akkor ha ellopják a telefonod az teljesen jogszerűen történt szerinted?

Amugymeg nehogymár "elbirtokolj" a haverodtól egy kontrollert! :DD

2011. jún. 6. 18:24
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Hehe a haverod helyett én kikötöznélek egy fához aztán elbirtokolnám a családodat, a házadat, a cuccaidat. Most hagyj fel ezzel a hülyeségeddel, mert tényleg komoly bajod lesz.
2011. jún. 6. 18:26
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Leegyszerűsítve: csak akkor elbirtoklás valami,.ha már évek óta a birtokodban van, és a tulajdonos soha nem kérte vissza.

Ebben az esetben ez inkább lopás,mint elbirtoklás.

2011. jún. 6. 18:27
 4/17 A kérdező kommentje:
Ti biztos, hogy értetek egy ilyen kacifántos jogügylethez?
2011. jún. 6. 18:31
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
húde kacifántos :DD egyébként meg tényleg ne legyél már ilyen görény :D
2011. jún. 6. 18:32
 6/17 A kérdező kommentje:
Nem akarom "ellopni", ha bebizonyosodik, hogy nincs igazam, szó nélkül visszaadom neki. Meg különben is, mert én meg kölcsönadtam egy halászsapkát neki, nem szeretném ha annak is lába kélne.
2011. jún. 6. 18:36
 7/17 A kérdező kommentje:
Ja, meg egy zsák babot is, de szerintem azt már megfőzte és megette.
2011. jún. 6. 18:36
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Az elbirtoklás 10 év. Addigra tiéd lehet a kontroller :D

Tegyük hozzá: neked jóhiszeműen kell eljárnod, tehát nem számíthatsz arra, hogy ez egy idő után elbirtoklás lesz. Márpedig te most éppen arra játszol. Elbirotklás pélául ha a szomszéd földjét használod, mert "valahogy így volt a határ", de 10+ év után kiderül, hogy a te telked 3m-rel beljebb van.

2011. jún. 6. 18:40
 9/17 A kérdező kommentje:
Tehát ha elfelejtem, hogy nálam van, de 10 év múlva megtalálom az ágyam alatt, akkor az enyém, ha addig a másik forma nem keresni?
2011. jún. 6. 18:42
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
karban kell tartanod és használnod kell
2011. jún. 6. 18:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!