Az építményadóval nem az iparűzési adót akarják kiváltani? Hány bőrt húznak még le az emberről? Ha úgy tartja kedvük az önkormányzatoknak kivetnek még egy 3.4. vagy 5. adófajtát is?
"Hajrá feketegazdaság évi 1.400.000.-Ft tök jó fizetéskiegészítés lenne.Hogyis van ez?"
Az első feljelentésnél (és általában van aki megtegye) többmillió lesz a büntetés. Nem a fekete a nagy baj, hanem a szürke, amit nehéz bizonyítani. Egyébként meg "Welcome to the real world". Nálunk hasonló a helyzet milliós nagyságrenddel. Nem tudsz mást tenni, mint beépíteni az áraidba az adókat. Ha lehet... Ha nem, akkor érdemesebb feladni a vállalkozást.
Hogy védjem az önkormányzatokat:
Önkormányzatok egy része nem aknázta ki a lehetőségeket azzal, hogy minden egyes adónemet bevezetett volna. Ezért vállakozó barát település lett belőlük. Az elmúlt évi és a jelen évi megkezdett beruházások hozadéka, valamint az állami igérvényeké, a költekezés, beruházás. Idáig még nem is volna probléma. De! A következő évtől csökken az állami támogatás a települések önkormányzata felé. Az önkormányzatok által a költségvetésükbe betáblázott támogatás csökken. Ezt a csökkenést olyan közösségek nem tudják kigazdálkodni, változtatások, adók emelése, bevezetése nélkül, amelyek az utólsó fillérjeiket költötték el ilyen dolgokra. Némely közösség úgy állt neki a beruházásoknak, hogy most vagy soha. Ezek vagy becsődölnek, vagy adót emelnek.
Itt jössz te a képbe, mint vállakozó, akár mint magán személy is. Ha van bevételed, javaid adózz. Ugyan ez lesz a magánszemélyekre is. Ott emelnek, vagy új adót vezetnek be. Ha még van új a nap alatt. Az önkormányztokra lesz bízva ez a "gyönyörű" ellenszenvet kiváltó intézkedés!
Negatív példa: ömnkormányzat azon vacilál, hogy településen kívüli vállakozót bizzon meg a szemét szállítással vagy helyit! Hozzáteszem, hogy a helyi vállakozó adót fizet, míg a külső vállakozó egy fillért sem az önkormányzatnak! És már tudják, hogy a jövö évi költségvetés borul. Minden pénzre szükség lenne. Ebben az esetben nem kell adót emelni, csak megbízni a vállakozót.
Nem annyira illeszkedik a jogi részre a válaszom a kérdésedre, de talán magyarázat lehet ezekre az adó "változásokra".
Hogy magamat védjem, számolj egy kicsit te is velem légyszíves.Egy egyszemélyes kicsi vállalkozás, aki tanulószerződéses tanulót "alkalmaz" és alkalmanként (főleg nyáridőszakban, amikor több a munka)pár hónapra bejelent egy munkavállalót.Ha az éves árbevételem eléri a 8.000.000.-Ft-ot, akkor már "jó" évünk volt (ilyen nem volt az elmúlt 1-2 évben)Ebből a 8 millából téves szlogenként(miszerint az asztalosok anyagárban dolgoznak) úgy vonjunk le ténylegesen 5 millát, mert annyi tutira anyagra ment el(vagy esetleg raktáron maradt), aztán vonjuk le a bérköltségeket, ami kb. 1.700.000.-Ft(az én bérem , a tanulók havi tizenezres bére és az alkami munkásom bére), aztán jönnek a befizetni való adók( szja nybj, ebj) járulékok, ami úgy 1 milla és akkor figyeljél., mert még csak most jön a havi rezsi.Nem a lakásomé, hanem csak a műhelyé az én esetemben (mivel külön villanyórám van), csak a villanyszámlám havi 30.000.-Ft.És igen, ha jól számoltál te is bizony rájöttél, hogy kész, fuccs, elfogyott a lóvém és kifutottam O-ra, vagyis, hogy mínuszba vagyok, mert még 2 havi villanyszámlára nem futja az éves büdzséből.És akkor itt jön az Önkormányzatnak fizetett évi 100.000.-iparűzési adóm, a kocsik, utánfutó után fizetett évi 50.000.-Ft-os adó, oksi a 12.000.-Ft-os kommunális adót a béremből fizetem és még egy nagyon de nagyon fontos dolgot nem említettem, azt az évi 400.000.-Ft Áfát- amit más kisvállalkozókkal ellentétben én mindig tisztességesen becsengetek állambácsinak.
Vajon miért van annyi veszteséges vállalkozás????Sok szenya vállalkozó eltitkolja a tényleges jövedelmét?Mennyit lehet vajon eltitkolni ekkora adóterhek mellett?Mert ugyebár azzal te is tisztában vagy, hogy a bér az nem számít levonható költségnek!Akkor miért is van annyi feketén alkalmazott emberke?Na?Számol a sok nagypofájú, aki a vállakozók vérét szívja, hogy egy kisvállalkozásnak hány milliós bevételt kellene produkálnia ahhoz, hogy mindenki jól lakjon?!Az én esetemben:Te előbb fogsz elmenni a kikába , vagy ikeába megvenni a gyengébb minőségű, de olcsóbb szekrényt, mondjuk 100.000.-ért és nem velem fogod legyártatni tömör fából 350.000.-ért, pedig az én általam legyártott minőségi bútorodon még az unokáid is veszekednének, hogy halálod után ki örökölje, a kikás-ikeás szekrényed miatt meg 5-10 éven belül a méreg esz meg, hogy miért nyaklott össze, vagy áll ferdén...Na ezekkel a feltételekkel kinek dolgozzak, honnan teremtsem elő a milliókat, amiből szívhatják a véremet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!