Ha valaki, akit ártatlanul ítéltek x év börtönbüntetésre, és onnan sikeresen megszökik, majd kintléte ideje alatt bebizonyosodik ártatlansága, akkor magáért a szökésért nem vonják felelősségre?
Szerintem ez erősen kétesélyes dolog. Függ attól melyik országban történik ez, miért zárták börtönbe, stb.
Ha rajtam múlna nem, hogy nem vonnám felelősségre de még elnézést is kérnék, amiért jogtalanul elvettem az életéből azokat az éveket. De szerintem a valóságban sajnos nem így működik, szóval készülj fel.
Gondolom azon is múlik mennyire fontos ember, így erre nincs egységes igen-nem válasz
A helyszín: Magyarország
A lényeg, hogy a jogerős ítélet, ami alapján börtönbüntetést kapott az illető, hatályát veszti, és ezért még kártérítést is szolgáltatnak a (jelen ügyben már) sértettnek nyilvánított személynek.
10:47 -nek külön köszönöm!
Magáért a szökésért -utánanéztem- ha azzal megpróbálkozik valaki, és elkapják (kiderül) nem jár önmagában többletbüntetés években, "csak" szigorított őrizeti intézkedések foganatosítása.
Ilyen alapon, aki már nincs is a büntetésvégrehajtási intézetben, nem szigoríthatják meg a "nemottlétét",és ezért teljesen abszurd lenne, ha mondjuk bármilyen más nemű büntetést kiszabnának érte. Egyetért ezzel valaki?
10:47-es vagyok.
Igen érdekes lenne, hogy nem kell börtönben lennie, de szigorítottat kap (ugye ez járulékos). Azt hogy szabadságvesztést kap szökésért, (bár kérdés, hogy ha a szabadságvesztés nem jogos a szökésért a büntetés miért lenne az) úgy értettem, hogy nem jár a jó magaviselet és a letöltött 3/4-ed rész után nem engedik szabadon, de ez is hülyeség lenne, mint írtam, csak ha már ezért a kártérítésből le akarnak vonni ez alap lehet hozzá, hogy milyen mértékben tegyék.
Más büntetés nem szabható ki, mint amit a törvény ide vonatkozó része ír (nullum crimen nulla poena sine lege elv).
Amikor megszökik a börtönből ,egy külön bűnt követ el ,aminek jogilag ,semmi köze az első bűnhöz amiért be volt zárva.
De mivel a valóságban az első vád és téves ítélet okozta azaz teremtette meg a lehetőségek a másodiknak , mert ha az nincs akkor be sem következik a második. Lehet hogy lojális lesz a 2. ügyben a bíró. De sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy teljesen külön kezelik a szökési ügyét és elítélik.Az ügyvéden is sok múlik ilyenkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!