Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki, akit ártatlanul...

Ha valaki, akit ártatlanul ítéltek x év börtönbüntetésre, és onnan sikeresen megszökik, majd kintléte ideje alatt bebizonyosodik ártatlansága, akkor magáért a szökésért nem vonják felelősségre?

Figyelt kérdés
2011. máj. 23. 02:54
 1/10 anonim ***** válasza:
De.
2011. máj. 23. 06:06
 2/10 anonim ***** válasza:
Szerintem de.Simán.Az büntetés alóli kibúvás,és minden kibúvás bűn,mert akkor szöktél meg,amikor még el voltál ítélve,vagyis a szökés pillanatában bűnözőnek minősültél.És mivel akkor bűnnek minősült a dolog,és ráadásul szöktél is,ami ugye alapból bűn,szerintem súlyosbított büntetést kap az illető.
2011. máj. 23. 06:08
 3/10 anonim ***** válasza:

Szerintem ez erősen kétesélyes dolog. Függ attól melyik országban történik ez, miért zárták börtönbe, stb.

Ha rajtam múlna nem, hogy nem vonnám felelősségre de még elnézést is kérnék, amiért jogtalanul elvettem az életéből azokat az éveket. De szerintem a valóságban sajnos nem így működik, szóval készülj fel.

Gondolom azon is múlik mennyire fontos ember, így erre nincs egységes igen-nem válasz

2011. máj. 23. 06:34
 4/10 anonim ***** válasza:
Nem nézted meg egy kicsit sokszor a szökevény című filmet?
2011. máj. 23. 07:29
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ez tényleg országtól függ, de nem értek egyet azokkal, akik írják, hogy de. Mert ha kiderül, hogy nem bűnös, ugye lefolytatnak egy eljárást, hogy hány millió forintot kell adniuk, amiért elvonták a szabadságát. És elég fura lenne, ha a börtönbe járnának hozzá közölni, hogy ennyit fog kapni, mert nem volt jogos a szabadságvesztés, de még itt kell maradnia, mert megszökött (onnan, ahol lennie se kellett volna és most megy a kártérítés emiatt pár 10 millióra). Egyébként (mert ugyebár ez szabadságvesztéssel büntetendő) még azt is csinálhatnák, hogy levonják a szökésért járó a letöltött évekből aszerint adnak neki pár milliót, de még ez is hülyeség lenne. Ez ugyanolyan, hogyha engem megtámadnak (jogtalanul) és mégis én nyerek, akkor börtönbe kell mennem? Nem, mert jogos védelem volt, ami kizárja a jogellenességet. Itt is ha megállapítják, hogy neki nem kellett volna börtönbe lenni, akkor milyen alapon büntetik meg, azért mert nem töltötte ki a börtönbüntetését, ahol nem is kellett volna lennie? Azért ennél még logikusabb a rendszer.
2011. máj. 23. 10:47
 6/10 A kérdező kommentje:

A helyszín: Magyarország

A lényeg, hogy a jogerős ítélet, ami alapján börtönbüntetést kapott az illető, hatályát veszti, és ezért még kártérítést is szolgáltatnak a (jelen ügyben már) sértettnek nyilvánított személynek.

2011. máj. 23. 13:12
 7/10 A kérdező kommentje:

10:47 -nek külön köszönöm!

Magáért a szökésért -utánanéztem- ha azzal megpróbálkozik valaki, és elkapják (kiderül) nem jár önmagában többletbüntetés években, "csak" szigorított őrizeti intézkedések foganatosítása.

Ilyen alapon, aki már nincs is a büntetésvégrehajtási intézetben, nem szigoríthatják meg a "nemottlétét",és ezért teljesen abszurd lenne, ha mondjuk bármilyen más nemű büntetést kiszabnának érte. Egyetért ezzel valaki?

2011. máj. 23. 13:30
 8/10 anonim ***** válasza:

10:47-es vagyok.

Igen érdekes lenne, hogy nem kell börtönben lennie, de szigorítottat kap (ugye ez járulékos). Azt hogy szabadságvesztést kap szökésért, (bár kérdés, hogy ha a szabadságvesztés nem jogos a szökésért a büntetés miért lenne az) úgy értettem, hogy nem jár a jó magaviselet és a letöltött 3/4-ed rész után nem engedik szabadon, de ez is hülyeség lenne, mint írtam, csak ha már ezért a kártérítésből le akarnak vonni ez alap lehet hozzá, hogy milyen mértékben tegyék.

Más büntetés nem szabható ki, mint amit a törvény ide vonatkozó része ír (nullum crimen nulla poena sine lege elv).

2011. máj. 23. 16:39
 9/10 anonim ***** válasza:
50%

Amikor megszökik a börtönből ,egy külön bűnt követ el ,aminek jogilag ,semmi köze az első bűnhöz amiért be volt zárva.

De mivel a valóságban az első vád és téves ítélet okozta azaz teremtette meg a lehetőségek a másodiknak , mert ha az nincs akkor be sem következik a második. Lehet hogy lojális lesz a 2. ügyben a bíró. De sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy teljesen külön kezelik a szökési ügyét és elítélik.Az ügyvéden is sok múlik ilyenkor.

2011. máj. 25. 10:35
 10/10 anonim ***** válasza:
50%
Ott kezdődik, hogy rendes börtönből nem szöksz meg, max fogdából.
2012. máj. 9. 10:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!