Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy is van ez az öröklésnél?

Hogy is van ez az öröklésnél?

Figyelt kérdés

Veszünk egy lakást, de előtte szüleim szeretnének utánajárni egy-két dolognak, mivel sajnos nem vagyunk tisztában a jogi háttérnek. Tehát eredetileg az én nevemre kerülne a lakás, de ha esetleg férjhez mennék és nem lesz meghatározva ki mit vitt a házasságba, akkor tényleg 5 vagy 10 év után automatikusan közös tulajdonnak számít? Mert ha az én nevemen van mégis hogy lehetne abból közös tulajdon?

Apukámnak most az lett a legújabb ötlete, hogy a mama nevére íratják a lakást és engem jelölnek meg örökösnek (mivel van egy bátyám).

Esetleg tudnátok linkelni olyan oldalt ahol utánanézhetnék ennek?

Köszönöm a segítséget!

2011. ápr. 28. 11:13
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Egyébként nagyon ledöbbentett, hogy van ez a köteles rész, mi ez már, hogy nem rendelkezhetek úgy a vagyonommal ahogy én akarok?!
2011. ápr. 28. 12:29
 12/15 anonim ***** válasza:
Úgy, hogy te magad állítod, hogy nem értesz a joghoz, ne írj már ilyeneket, hogy úristen minek van az a köteles rész. Nagyon is hasznos intézmény, hogy a saját vérétől az ember ne tagadhassa meg az örökséget azon az alapon, hogy mondjuk egy vad idegen minden szépet elmond neki, és végrendeletben ráhagyják a vagyont. Sarkított példa de a köteles résznek ez a lényege.
2011. ápr. 28. 12:34
 13/15 A kérdező kommentje:
Már megbocsáss, de nehogy már ne rendelkezhessek azzal a pénzzel amit én teremtettem meg! Ha én nem a gyerekemre akarom hagyni, mert mondjuk egy alkoholista, drogos állat, hanem valaki másra, mégis mi az hogy nem tehetem meg? Én elsősorban azon vagyok fölháborodva, hogy nem rendelkezhetek azzal amit én saját magam, önerőből teremtettem meg.....
2011. ápr. 28. 20:22
 14/15 anonim ***** válasza:
Nem kell felháborodni, létezik a kitagadás intézménye is, így pl az alkoholos, drogos családtagot akár ki is lehet tagadni. Mint írtam felesleges okoskodni olyan dologban, amihez nem értesz.
2011. ápr. 28. 20:41
 15/15 anonim ***** válasza:

Csak hogy ne érezd magadat teljesen kizártnak a rendelkezésí jogod miatt, a kötelesrészi örökösöd (pl.: gyermeked) is kizárható (kitagadható) az örökségedből. A Ptk. értelmében kitagadható:

- az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;

- az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;

- az örökhagyó egyenes ági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;

- az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;

- erkölcstelen életmódot folytat;

- jogerősen ötévi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.

Az 5. pont alapján az "alkoholista, drogos állat" (természetesen bizonyítás után - de ez, ezekben az esetekben ez nem túl nehéz) kizárható.

2011. ápr. 28. 22:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!