Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy is van ez az öröklésnél?

Hogy is van ez az öröklésnél?

Figyelt kérdés

Veszünk egy lakást, de előtte szüleim szeretnének utánajárni egy-két dolognak, mivel sajnos nem vagyunk tisztában a jogi háttérnek. Tehát eredetileg az én nevemre kerülne a lakás, de ha esetleg férjhez mennék és nem lesz meghatározva ki mit vitt a házasságba, akkor tényleg 5 vagy 10 év után automatikusan közös tulajdonnak számít? Mert ha az én nevemen van mégis hogy lehetne abból közös tulajdon?

Apukámnak most az lett a legújabb ötlete, hogy a mama nevére íratják a lakást és engem jelölnek meg örökösnek (mivel van egy bátyám).

Esetleg tudnátok linkelni olyan oldalt ahol utánanézhetnék ennek?

Köszönöm a segítséget!

2011. ápr. 28. 11:13
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

A házasság előtti magántulajdon soha nem lesz közös tulajdon.

Jogszabályokat a jogi fórumokon keress, ott biztos kapásból mondanak.

2011. ápr. 28. 11:18
 2/15 anonim ***** válasza:
79%
A házasság előtt szerzett tulajdon nem lesz közös,viszont,ha esetleg házasság alatt öröklöd meg,akkor már igen.
2011. ápr. 28. 11:31
 3/15 anonim ***** válasza:
41%

Másodiknak.

Ez nem így van, mert házastásri különvagyonnak minősül a házasság fennállása alatt öröklés címen szerzett vagyontárgy, tehát az sem lesz közös vagyon. (lsd. lentebb)

Az első válasz korrekt. A házasság előtt szerzett vagyontárgy a házasságban ugynevezett házastársi különvagyonnak minősül, tehát nem válik közös vagyonná.

"A házastárs különvagyonához tartozik: a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy, a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy, a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy, a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy."

Fölösleges lenne a mama nevére iratni a házat, mert az bonyolítaná a dolgot az öröklésnél.

A házastársak vagyoni viszonyaira vonatkozó szabályokról az 1952. évi IV. törvény (Családjogi törvény) rendelkezik, amiben természetesen ez is benne van.

2011. ápr. 28. 11:47
 4/15 A kérdező kommentje:

Miért bonyolítja az öröklést ha a mamám nevére kerül? Ha én vagyok megnevezve örökösnek, akkor elvileg nem érhet kellemetlen meglepetés, nem?

Köszönöm az eddigi válaszokat!

2011. ápr. 28. 11:50
 5/15 anonim ***** válasza:
Azért érhet kellemetlen meglepetés, mert a magyar öröklés jognál fennáll a köteles rész fogalma. Ami azt jelenti, hogy a mamád első leszármazottai kapnák meg a köteles részt, vagyis valamelyik szülőd meg, ha van testvére. A köteles rész az eredeti örökség fele.
2011. ápr. 28. 11:57
 6/15 anonim ***** válasza:
Atért bonyolítja, mert le kell játszani a hagyatéki hercehurcát, plusz örökösödési illetéket is lehet, hogy fizetni kell.
2011. ápr. 28. 11:58
 7/15 anonim ***** válasza:
Azért bonyolítja, mert ha a mamád nevén van a lakás, akkor a halála esetén az öröklési rend szerint nem az unoka örököl, hanem elsősorban a gyermeke. Ha téged akar megjelölni örökösnek, akkor még életében végrendeletet kell írnia, de a gyermekét ebben az esetben is megilleti a kötelesrész, tehát nem lesz egy az egyben a te tulajdonod az ingatlan. Persze a szülő lemondhat az örökségről a javadra,de akkor még ott van a bátyád is. Minek kellene egy ilyen hagyatéki herce-hurcával bonyolítani az életeteket, amikor egyértelmű, hogy a nevedre vásárolt lakás a házasságod folyamán sem válik közös vagyonná, az 100%-ban a te tulajdonod marad.
2011. ápr. 28. 12:10
 8/15 anonim ***** válasza:
Ha netán később házasság alatt eladnátok a lakást és az árából vennétek egy másikat, akkor az sem lenne közös, mivel a te magánvagyonodból vettétek. (Ez tudni kell bizonyítani.)
2011. ápr. 28. 12:17
 9/15 A kérdező kommentje:

Hát ez így tényleg elég gáz.

Azért szeretné apum az ő anyukájára írattatni és nem az én nevemre, hogy a bátyám ne tudja szóvá tenni. Mert szüleim majd neki is szeretnének venni egyet, csak nem most mert tesóm baromira nem tudja mit akar és ahol jelenleg tanul ott nem hozná úgy vissza az ingatlan az árát, mint az enyém (mert ez Bp-n van). Szóval az kockázatos lenne, másrészről viszont apumat gyötörné a bűntudat, hogy neki is járna......

Egyébként apukámnak nincs testvére, szóval ő lenne mamám vagyonának egyetlen örököse, de ez akkor is már tényleg kész hercehurca...

2011. ápr. 28. 12:19
 10/15 anonim ***** válasza:
Már jól leírtak, én azt mondom, ha biztosra akarsz menni, te nevedre a lakás, plusz házasság előtt köss házassági vagyonjogi szerződést.
2011. ápr. 28. 12:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!