Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez a törvény hogy van pontosan?

Ez a törvény hogy van pontosan?

Figyelt kérdés
Arra gondolok hogy pl volt/van a Stohl András,cigány gyilkosságok ügye meg még egy pár ügy és a Média csak úgy bemehet bármilyen tárgyalásra?Ha például én vagyok a vádlott akkor nem tilthatom meg hogy bejöjjenek?Hisz végül is másnak mi köze van hozzá hogy én mit tettem
2011. ápr. 22. 23:42
 1/6 anonim ***** válasza:
Az a bíró döntése hogy zárt tárgyalást rendeljen el. Általában nyilt a tárgyalás nem lehet kizárni senkit.
2011. ápr. 23. 00:27
 2/6 A kérdező kommentje:
Akkor pl bemehetnék én is bármelyik bírósági tárgyalásra?És ha pl azért mert benn vannak a Tv-sek vagy bárka mondjuk nem teszek vallomást?Magán ember miért nem élhet azzal hogy nem engedi be a nyilvánosságot vagy akár egy mezei embert az Ö tárgyalására?
2011. ápr. 23. 00:39
 3/6 anonim ***** válasza:
Ha szégyelled nem kell bűnözni. Ennyi az egész.
2011. ápr. 23. 06:18
 4/6 anonim ***** válasza:

büntetőeljárásról szóló törvény

237. § (1) A bíróság tárgyalása nyilvános.

(3) A bíróság hivatalból vagy az ügyész, a vádlott, a védő, a sértett, illetőleg a tanú indítványára a nyilvánosságot az egész tárgyalásról vagy annak egy részéről indokolt határozattal kizárhatja (zárt tárgyalás)

a) erkölcsi okból,

b) az eljárásban részt vevő kiskorú védelme érdekében,

c) az eljárásban részt vevő személyek (V. Fejezet) vagy a tanú védelme érdekében,

d) a minősített adat védelme végett.

(3a) Ha a bíróság a nyilvánosságot a nyilvános ülésről kizárja, zárt ülést tart.

238. § (1) A nyilvánosság kizárásáról szóló határozatot a bíróság nyilvános tárgyaláson hirdeti ki. A nyilvánosság kizárása tárgyában hozott határozat ellen külön fellebbezésnek nincs helye, azt az ügydöntő határozattal szemben bejelentett fellebbezésben lehet sérelmezni.

(2) A bíróság a nyilvánosság kizárása esetén is engedélyezheti, hogy az igazságszolgáltatással összefüggő feladatokat ellátó hivatalos személyek a tárgyaláson jelen legyenek. A külföldi állampolgár vádlott ellen, illetőleg a külföldi állampolgár sértett sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt indult eljárás során lehetővé kell tenni, hogy a tárgyaláson a külföldi állampolgár államának konzuli tisztviselője, illetőleg törvénnyel kihirdetett nemzetközi szerződés rendelkezése alapján a külföldi állam hatóságának tagja jelen lehessen.

74/B. § (1) A bírósági tárgyalásról a nyilvánosság tájékoztatása érdekében hang- vagy képfelvételt a tanács elnöke engedélyével, a bírósági tárgyaláson jelenlévő személyről - a bíróság tagjain, a jegyzőkönyvvezetőn, az ügyészen és a védőn kívül - csak az érintett hozzájárulásával szabad készíteni. A tanács elnöke a tárgyalás folyamatosságának és zavartalanságának érdekében az engedélyt megtagadhatja, illetőleg azt a bírósági eljárás bármely szakaszában visszavonhatja.

*

[link]

2011. ápr. 23. 09:49
 5/6 anonim ***** válasza:
Legjobb tudomásom szerint a vádlott nem szabhatja meg, hogy ki van benn a tárgyaláson, és ki nincs. Az utca embere pedig nem mehet be csak úgy. (A tárgyalások első -és másodfokon általában nem szoktak zártak lenni. Mármint ha nem súlyos ügyről van szó.) Részt vehet joghallgató, rokon...én így tudom.
2011. ápr. 23. 20:30
 6/6 anonim ***** válasza:
igen, bemehetsz bármelyik tárgyalásra. Érdekes is lenne ha a bíróság nem nyilvánosan működne:D (persze a zárt tárgyalás kivétel, de engem pl. joghallgatóként arra is beengedtek ha a feleknek nem volt kifogásuk)
2011. ápr. 26. 14:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!