10%-os költséghányad! Mire vonatkozik ez?
Diákként megbízói szerződéssel szeretnék dolgozni, azonban nem teljesen vagyok még tisztában sajnos a jogaimmal, eddig adóbevallást sem kellett készítenem, így az adó rendszerrel sem. A munkáltatóm az orrom alá dugott egy adóról szóló papírt a szerződés mellé, hogy írjam alá, mert mindketten jól járunk, azonban én ezt megtagadtam, hiszen fogalmam sincs miről van szó, jogom van e az adókedvezménnyel élni... nincs kedvem büntetést fizetni azért, mert esetleg jogtalanul vettem igénybe olyan dolgot, amit nem szabadott volna.
A nyilatkozat így kezdődik, fogalmam sincs miez, nem értem az egészet:
"A számomra kifizetésre kerülő összegből az adóelőleg alapjának megállapításához a következő nyilatkozatot teszem:
Az önálló tevékenységből származó bevétel adóelőlegének megállapítása során a 10 százalékos költséghányad alkalmazását kérem."
Édesanyám sem tudja hogy megbízói szerződés esetén milyen jogosultságok illetnek meg, ha lenne itt valaki, aki feltudna világosítani, nagyon megköszönném a segítséget!
2011 évve vonatkozó SZJA tv. szerint az egyéb kifizetéseknél kifizetéseknél mint pl a megbizási dij a kifizetőnek nyilatkoztatni kell a dolgozót.. hogy milyen ktg elszámolási módot kiván alaklmazni.
Két lehetőség van:
1. a 10 % ktg hányad alkalmazása, amikor nem kell alátámasztani számlával semmit
2. a másika tételes ktg elszámolás, de akkor a felmerült ktg-et számlával igazolni kell.
Azt gondolom az alábbi nyilatkozatot adta a munkáltatója..
A választás fontos, mert a tv. szerint. amelyik módszer választásra kerül azt lehet alkalmazni minden jövedelem esetén. Nem lehet az alkalmazások között váltogatni , sőt év végén az adóbevallásnál majd a főlapon jelezni is kell.
A foglalkoztató jót javasolt.. ugyanis a 10 % ktg hányad akkor is elszámolható ha nincs semmi ktg.
Az adóelőleg alapja
47. § (1) Az adóelőleg alapját az adóalap meghatározására irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani, a (2)-(3) bekezdés szerinti eltérésekkel, figyelemmel az (5)-(6) bekezdés rendelkezésére is. Vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó vállalkozói bevétele esetében az adóelőleg alapja az adóévben a negyedév végéig megszerzett összes vállalkozói bevétel alapján az erre egyébként irányadó rendelkezések szerint - így különösen az adóévben a negyedév végéig felmerült vállalkozói költségeket (a vállalkozói kivétet is ideértve), az értékcsökkenési leírás időarányos részét és az egyéni vállalkozói tevékenység révén keletkezett elhatárolt veszteséget figyelembe véve - meghatározott vállalkozói adóalap.
(3) A magánszemélynek az adóelőleg-alap meghatározásánál a 17. § (3) bekezdés a) és b) pont szerinti elszámolási módra vonatkozó választását az adott adóévben valamennyi önálló tevékenységből származó bevételére - az önálló tevékenységre tekintettel kapott költségtérítést is beleértve - azonosan kell alkalmaznia. Ha azonban az adóelőleg-alapok meghatározása 10 százalék költséghányad levonásával történt, a magánszemély az adóbevallásában az adóalap meghatározásához alkalmazhatja a tételes költségelszámolást, feltéve, hogy a 10 százalék költséghányad levonását az említett bevételek egyikénél sem érvényesíti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!