Mi van akkor, ha építész végzettség nélkül olyan tervrajzot készítek, ami hibátlan?
Akkor is kell a nevét adnia hozzá egy építésznek?
(tervezői jogosultság, stb)
Tehát ha mondjuk tervezek egy családi házat, vagy egy nagy medencét, vagy valamit ami engedélyköteles, és olyan profi módon elkészítem, hogy átmehet az önkormányzati engedélyeztetésen, ellenőrzésen, akkor is kell legyen végzetségem?
Persze.
megpróbálom megvilágítani egy példával:
"én profin operálok, különösen az agyműtétekben vagyok jó, vállalnád, h én vegyem ki a manduládat? - ja, nincs orvosi végzettségem, és nem is jártam orvosi egyetemre. De isten bizony nagyon jól operálok..."
:-))))
Ha nem így lenne, szerinted áldoznánk esetenként 10 évet az életünkből az építész végzettség megszerzésére?
Bocsi, de már jobb boltokba eladónak nem vesznek fel szakirányú végzettség nélkül.
"Készíthetsz,csak nem engedélyezik,régen, a parasztok által épített ház évszázadokig áll,ami nem mondható el sok mai tervezésű és építésűről."
Végre nem egy öntelt építész válasza.
Hallottam már olyat, hogy valaki autodidakta módon képezte magát, és mégis tökéletes volt, amit csinált.
A parasztházassal értek egyet; jogilag a többiek meg megmondták.
Annyit tennék hozzá, hogy ha végzettség nélkül tudsz tuti tervrajzot készíteni, onnan már csak pár lépés, hogy végzettség nélkül tudd engedélyeztetni is, és felépíteni is. :)
Vagy esetleg megkerülni ezt a problémát, pl. olyan országban építed, ahol nincs szükség ilyenekre (azt hiszem nem volt kikötés, hogy Magyarországon legyen). Pl. biztos vannak ilyen kis szigeti országocskák, ahol nyugodtan olyan bungallót lehet felhúzni, amilyet tudsz.
Persze, szép-szép a parasztház-romantika, és igen, ezeket a tökéletes kis épületeket valóban egyszerű, józan paraszti ésszel bíró "laikusok" építették. Minden elismerésem.
Csakhogy: aki ma házat akar építeni, az általában nem elégszik meg egy 60-80négyzetméteres, földszintes, szigeteletlen, fürdőszoba, elektromos áram és korszerű fűtés nélküli házzal, döngölt földpadlóval és gerendás fafödémmel, aminek a padlásán viháncolnak a menyétek, beköltöznek a darazsak stb.
A mai komfortigények mások, amiket mégoly okos-ügyes építkezni vágyók sem fognak tudni jól megoldani.
Szóval a jogi problémán túl azért ezt is figyelembe kell venni. Remek, hogy mondjuk csinálsz egy hagyományos parasztházat vert vályogfallal, de ha beépítesz egy zuhanyzót megfelelő szigetelés nélkül, akkor fél éven belül a házad összedől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!