Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy itélet meghozatalához nem...

Egy itélet meghozatalához nem kell bizonyiték? Lent.

Figyelt kérdés

Bár nem vagyok jogot végzett ember,de én úgy tudtam,hogy egy biró ha itélkezik egy ember felett,akkor az adott bűncselekménnyel kapcsolatban kell valami kézzel fogható bizonyiték.És nem lehet pusztán feltételezéseken alapuló itéletet hozni.A "bizonyiték"ami a biró szerint alapos,csupán egy közel 94 éves ember össze vissza tett vallomása,egy lopás kapcsán.Sem szemtanú,sem újlenyomat,sem tettenérés,semmi sem bizonyitotta a vádlott bűnösségét.Kizárólag a sértett tanúvallomására alapozott,és szavahihetőnek találta.

Röviden.Józsi bácsi állitja,hogy eltünt a pénze a lakásából,és megnevezi kire gyanakszik.Váltig állitja,hogy a lakásában a gyanúsitotton kivül más nem járt a lopás elött és után sem.Majd kiderül,hogy egy rokon,és egy házi alkalmazott is bejáratos állandóan,akik persze tagadják,hogy jártak volna ott az adott időben.Amire persze megint csak nincs bizonyiték,hogy igaz-e?Tehát a gyanú mégjobban arra a személyre terelődik,aki meg lett nevezve.De erre sincs bizonyiték,az öreg viszont állitja.Majd a rendőrségen tett vallomása ahányszor fel lett véve annyiszor mást mond.Ezzel szemben a biróság a gyanúsitottat kötelezi,hogy fizesse meg a kárt,és még meg is bünteti.

Van ilyen? Mert ezek szerint van.Ilyen alapon bárkit börtönbe lehet juttatni?Csak elég ha haragszunk rá?

2011. ápr. 1. 15:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
A tanúvallomás bizonyítéknak számít, de ha minden így történt, ahogy írod, fellebbezni kell.
2011. ápr. 1. 15:50
 2/14 anonim ***** válasza:
Volt ennél szörnyűbb bírói ítélet is a 80-as években egy embert halálra ítéltek és a második tárgyaláson felmentették mert annyi bizonyíték se volt valójában hogy egy ejnye-bejnyét ért volna.Az első tárgyaláson mi alapján ítéltek vajon?
2011. ápr. 1. 16:08
 3/14 anonim ***** válasza:

kétséget kizáróan kell bebizonyítani, hogy bűnös-e a vádlott

ha ezt nem tudja ügyész / magánvádló bebizonyítani

akkor fel kell menteni vádlottat

elítélik? - - fellebbezés

de határidőben, mert különben jogerős lesz ítélet

és elbukott az ügy

2011. ápr. 1. 19:17
 4/14 anonim ***** válasza:
Fellebbezést kell benyújtani, bíró is ember, ezért van a fellebbezés, de erről az ítélet kihirdetésekor szoktak felvilágosítást adni, a határidő meg telik, úgyhogy cselekedni kéne...
2011. ápr. 1. 21:00
 5/14 A kérdező kommentje:
Az elejétől a végéig átolvastam én is az itéletet,ami ma érkezett meg.Fellebbezési határidő megjelőlve nincs!Sőt,fellebbezési lehetőség sincs irva.Én még ilyen birósági itéletet nem láttam,hiszen minden itéletet meglehet fellebbezni ami első fokon van,úgytudom.De itt ilyen sehol sem szerepel.(???????)
2011. ápr. 1. 21:23
 6/14 anonim ***** válasza:

biztos, hogy ítélet az?

a Magyar Köztársaság nevében hozták?

az INDOKOLÁS felett van a fellebbezésre való utalás

2011. ápr. 1. 21:28
 7/14 A kérdező kommentje:

Igen minden stimmel.

ITÉLET.

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN.

Annyit találtunk,hogy szó szerint idézem:

At itélet polgári jogi igényt elbiráló rendelkezése ellen idősebb XY magánfél a kézbesitéstől számitott nyolc napon belül fellebbezést jelenthet be.

Tehát a felperes.De az alperesnek ilyen sehol nincs.De sehol.

2011. ápr. 1. 21:49
 8/14 anonim ***** válasza:
A tárgyaláson általában megkérdezik, óhajtasz-e fellebbezni, ha erre nem a válasz, akkor az ítélet rögtön jogerős lesz. Ebben az esetben is lehet perújítással vagy felülvizsgálattal élni, de hogy most melyikkel hogy fejből nem tudom.
2011. ápr. 1. 21:55
 9/14 anonim ***** válasza:

várjunk csak

ez nem büntető ügy volt, büntető bíróság előtt?

valaki lopott elvégre

hogy jön ide most felperes-alperes - ezek polgári perben vannak

nem értem

*

bíróságnak mondta "alperes" hogy elfogadja igy döntést?

2011. ápr. 1. 22:07
 10/14 anonim ***** válasza:

Büntetőügy volt, mert szerepel benne a magánfél, csak a kérdező írta utána felperes-alperes.

Mondom, hogy szerintem itt az lehet a bibi, hogy rögtön elfogadta az ítéletet, node ezt csak ő tudhatja, meg azt is pontosan mi áll az ítéletben.

2011. ápr. 1. 22:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!