Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi miért nem nyomtatunk...

Mi miért nem nyomtatunk bankjegyet? (Miért nem nyomtatjuk ki az IMF hitelt, és utaljuk el)

Figyelt kérdés

A Japánok a gazdaságuk megmentéséért 8 billió Jent nyomtattak és pumpáltak a gazdaságukba.

Egyszerűen bevinnénk egy bankba és elutalnánk a IMF számlájára!

Ha valaki írná az inflációt akkor magyarázza már meg konkrétan, hogy mi miért van.

2011. márc. 15. 19:04
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
A pénznek attól van értéke, hogy valamiféle fedezet van mögötte. Ha ész nélkül nyomják, semmit nem fog érni. Ennyivel kivehetik belőle a vízjelet és egyéb krikszkrakszokat, manapság mindenkinek van nyomtatója, gyártsa otthon kedvére, nem igaz? Az már egy másik dolog, hogy ha nyomtatni is lehet, dolgozni nem kell érte, termelés és szolgáltatás sem lesz, vagyis nem lesz mit vásárolni rajta.
2011. márc. 15. 20:58
 12/24 anonim ***** válasza:

Amúgy meg az IMF-nek nem fizethetnél forinttal! Sőt,külföldön sem fizethetsz sehol vele.

Abban sem vagyok biztos,hogy a japánok nyomtattak ennyi pénzt! Ha igen,akkor annak megvolt a gazdasági fedezete. Nekünk pedig a béka feneke alatt van a gazdaságunk.

2011. márc. 15. 21:25
 13/24 anonim ***** válasza:

"gondoltam mi nyomtathatunk 10.000 milliárd Forintot, hogy megadjuk a tartozást. "

10 milliárdból megadsz húszezer milliárdot? Rúgd fejbe a matektanárod is.

2011. márc. 15. 21:34
 14/24 anonim ***** válasza:

"Mi miért nem nyomtatunk bankjegyet?"

Szerinted nyomtat"unk" vagy nem? Láttál már forintot? Igen. Ezek szerint nyomtat"unk" bankjegyeket. Meglepő, mi?

"Miért nem nyomtatjuk ki az IMF hitelt, és utaljuk el"

Lehet annyi forintot nyomtatni, de akkor a forint értéke csökken. Tehát az állam kifizeti a hitelt, de közben a te forintjaid kicsit kevesebbet fognak érni. Ez gyakorlatilag ugyanaz, mintha tőled adót szednének be, és abból fizetnék ki a hitelt. Csak sokkal macerásabb néhány okból, ezért az állam nem csinál ilyen hülyeséget.

"A Japánok a gazdaságuk megmentéséért 8 billió Jent nyomtattak és pumpáltak a gazdaságukba."

A japánok (kis j-vel) egyik problémája, hogy a jen túl erős és deflációveszély van. Ezért próbálják gyengíteni a jent. Magyarországon nem ez a fő probléma.

2011. márc. 15. 22:24
 15/24 anonim ***** válasza:

20:08

"Én nem nézlek le, de ügye nem azt akarod mondani, hogy Japán nyomtathat infláció nélkül 10 billió Jent, még mi Magyarok nem!?"

Az magyarok és jen. Nagy kezdőbetűvel írni idétlen anglicizmus.

És természetesen ha az USA vagy Japán nyom egy halom dollárt vagy jent, akkor infláció lesz.

Ha néha olvasnál gazdasági sajtót, akkor tudnád, hogy Japánban az egyik cél pont az infláció előidézése, az USA-ban meg folyamatosan azon mennek a viták, hogy nem lesz-e túlzott infláció a pénz gazdaságba pumpálásától.

2011. márc. 15. 22:26
 16/24 anonim ***** válasza:

21:25

"Amúgy meg az IMF-nek nem fizethetnél forinttal! Sőt,külföldön sem fizethetsz sehol vele."

A forint konvertibilis, lehet vele külföldön fizetni. Leragadtál 1988-ban, akkor még tényleg nem lehetett. Ha valaki dollárhitelt vesz fel az IMF-től, akkor viszont dollárban kell fizetnie. Ha euróhitelt vesz fel, euróban kell. Ez csak természetes.

2011. márc. 15. 22:28
 17/24 anonim ***** válasza:

Már jó rég volt mikro- és makróökonómia tantárgyam, főleg nemzetközi gazdaságtan, de azért megpróbálom elmagyarázni.

Először is nem 8 billió jent nyomott a piacra, hanem 15 ezer milliárd jent. Ennek elvileg lesz inflációs hatása, de nem lehet nagy. Ez a 15 ezer milliárd jen a japán GDP elég kis része - gondolj bele Japáné a VILÁG 3. legnagyobb GDP-je! És nem csak úgy jókedvében nyomta ki azt a pénzt, a jen erősödését akadályozták meg ezzel a dollárral szemben. Ha jól rémlik Japán az exportból él és neki nagyon rossz a jen erősödése. A magyar állam már csak azért sem nyomtathat vég nékül pénzt - bár egyes esetekben élhetnek ezzel - mert már így is 4,9% az infláció. Azt is figyelembe kell venni, hogy az IMF adósság dollárban van és a magyar állam, pontosabban az MNB forintot tud a gazdaságba engedni, amivel nem lehet fizetni.

2011. márc. 15. 22:44
 18/24 anonim ***** válasza:

Jogos kérdés.Mert külföldnek lófac köze nincs ahoz,hogy mennyi ft van a piacon.Ha nem is egyben de 10-15 részletben szerintem ezt el lehetne játszani.

Bár bennem meg felmerül egy kérdés.Minek nekünk az EU?Csak mégjobban a béka segge alá kerültünk,Románok jobban élnek mint mi.

2011. márc. 15. 22:46
 19/24 anonim ***** válasza:
63%

Úgy érzem meg lettem szólítva.

Csak arra céloztam, hogy felesleges írnom bármit, ha

"Én nem nézlek le, de ügye nem azt akarod mondani, hogy Japán nyomtathat infláció nélkül 10 billió Jent, még mi Magyarok nem!?

Mivel a bankok is a senki pénzét adták kölcsön, gondoltam mi nyomtathatunk 10.000 milliárd Forintot, hogy megadjuk a tartozást." hozzászólást meg makro, mikro az csak duma dolgokat kapnak az értelmes válaszok.

Mint a Bokros-csomag egyik pontja: a forint 9%-os egyszeri leértékelése, illetve a forint csúszó leértékelésének bevezetése (kezdetben havi 1,9%-os mértékben). Főképp a leértékelés és a vámpótlék bevezetése következtében felpörgött az infláció, jelentősen csökkentve a bérek reálértékét. Lehet inflációval javítani a gazdaságon, de ilyen mértékű amire te gondolsz, pontosan nem tudom mennyi plusz pénzt kéne hozzá nyomtatni, de a pénz értéke jelentősen kevesebb lenne. Tehát a reálbérrel együtt (annyival kevesebbet érne a fizetés), de pl a svájci frank arányosan erősödne a forinthoz képest (tehát a mostani 213 olyan 300-400-ra nőhetne (ha jól tudom ez most aktuális a hitelek miatt) attól függően mennyi a nyomtatandó pénz).

A bankok nem "a senki pénzét" adják kölcsön (jó esetben), bár hallottam én is erről a komcsi propaganda filmről, ami alapján ezt írhatod.

Egyébként amit kérdeztem évszám 1946 talicskával tolták a pénzt, meg az utcán seperték annyi volt Magyarországon, csak éppen semminél kevéssel ért többet.

És ha ezt a nyomtatott pénzt csak mondjuk a reálbérek növelésére fordítanák, akkor se lennénk ugyanott, mint eddig, ugye a devizák változása miatt, nemhogy ha még elküldenénk az IMF-hez. Nem hülyék ülnek az MNB-nél, hogy mennyi pénzt adjanak ki. Ennyi erővel nyomtathatnának kétszer ennyit és mindenkinek kétszer ennyi pénze lenne, de inkább ahogy írtam ennyi se, mint most. Röviden ezért.

Ettől függetlenül lehet, hogy a japánok 8 billió jent nyomtattak és pumpáltak a gazdaságba, bizonyára megfontoltabban, mint ez az ötlet.

Ha valami közgazdász gondolja nyugodtan javítson ki.

Be akartam linkelni a Samuelson, Paul Közgazdaságtant a vateráról, de te is megtalálod.

2011. márc. 15. 22:56
 20/24 anonim ***** válasza:

22:46

"Minek nekünk az EU?Csak mégjobban a béka segge alá kerültünk,Románok jobban élnek mint mi."

1. Nem Románok, hanem románok.

2. A románok sokkal rosszabbul élnek.

3. Románia EU-tag.

2011. márc. 16. 11:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!