Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 16 vagy 18 éves koromtól van...

16 vagy 18 éves koromtól van jogom a magántulajdonra?

Figyelt kérdés

16 elmúltam és motort szeretnék, de félek hogy anyámapám észreveszi, elkobozza és eladja. a kérdés az lenne, hogy ezt mennyi idős koromig tehetik meg törvényesen?

bizos vagyok benne ha mondjuk egy 10 éves gyerek vesz magának egy robogót, akkor a szülők ezt joggal tehetik meg, de egy 20 éves gyereknél ez már felér azzal hogy a szülei meglopták őt.

Hol a pontos határ?

Ha lehet azt is írjátok meg, hogy erre teljes bizonyítékot hol találhatok, (pl "a magyar alkotmány mittoménhanyadik paragrafusának mittoménhanyadik pontja")

köszi

2011. márc. 11. 20:06
 1/6 anonim ***** válasza:
57%

A magyar törvények szerint 18 éves kortól vagy felnőtt korú, és teljes jogú állampolgár, vagyis ezután teljes mértékben te magad dönthetsz a sorsodról. és felelsz a tetteidért.

18 éves korod után senki nem veheti el a magántulajdonodat. Persze vitás esetben bírósághoz lehet fordulni.

Pedro

2011. márc. 11. 20:20
 2/6 anonim ***** válasza:

A helyzeted a következő: 16 elmúltál, de 18-at nem töltötted be. Ezt a jog "korlátozottan cselekvőképes" személynek hívja. Mivel 16-tól szülői engedély nélkül is vállalhatsz munkát, így az ott megkeresett pénzzel és az abból vett javakkal önállóan rendelkezhetsz. Ptk. 14.§(1) bek.

(De azt azért ne feledd, hogy a Családjogi Törvény kimondja: hogy az a gyermek, akinek saját keresménye van, ha a szülõi háztartásban él, a háztartás költségeihez keresményébõl megfelelõ mértékben köteles hozzájárulni.)

2011. márc. 11. 21:16
 3/6 A kérdező kommentje:
és ha azt a pénzt amiből veszem tőlük és a többi rokontól kaptam "ajándékba"? (mindenkitől minden évben kaptam kicsit karácsonyra, kicsit szülinapra kicsit névnapra gyereknapra húsvétra stb.)
2011. márc. 11. 21:19
 4/6 anonim ***** válasza:
Az ajándék = magántulajdon tehát ugyanúgy rendelkezel vele, mintha azt te kerested volna meg. Az ajándék csak abban az esetben kérhető (követelhető) vissza ha az az ajándékozó létbiztonságának fennmaradásához elengedhetetlen.
2011. márc. 11. 21:33
 5/6 A kérdező kommentje:
akkor tehát jólértem,hogy hogyha valóban megveszem a róbogót vagy motort a pénzemből törvény szerint nincs joguk rendelkezni felette.
2011. márc. 11. 22:51
 6/6 anonim ***** válasza:
Így van. Azt azért nem feledd, hogy ez a dolog jogi oldala, de családi viszonylatban nem biztos, hogy ezt a jogra kellene kiélezni, mert annak komoly kapcsolati veszélyei lehetnek. Én megpróbálnám a szülők figyelmét felhívni erre a jogodra (hogy ők is tudják és ne az ilyen "amíg az én kenyeremet eszed" stílusban gondolkodjanak) de próbálnék egyezséget kötni velük a családi béke érdekében.
2011. márc. 11. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!