Médiatörvény! Nem jobb félni, mint megijedni?
Valakinél beválik a verés, valakinél nem. A nagyobbik kiröhögött, rámnevetett, mikor odacsaptam, már szót fogad, és aranyos, s nem csapok rá a kezére, mert nincs miért.De egy fél évvel ezelőtt még meg akartam bolondulni.
A kicsire, csak csúnyán ránézek és keservesen zokog. Miután "kinyalta a budit", hiába kiabáltam, mire odaértem, már mindegy volt (éppen főztem, s gyanus lett a csönd), rácsaptam a szájára, majd kimostam.Fél óráig zokogott,hiperventillált, nem lehetett megvígasztalni, már sajnáltam.Nem megy a WC-be, de új és új dolgokat talál ki. Mindenért nem verhetem.Csak végszügség esetén. (egyszer kapott, a budis esetnél).
Persze, ez ilyen téren szubjektív... De a vezetéselmélet és a gyereknevelés azért nem teljesen ugyanaz... A szigorú szülő sem feltétlenül agresszív, vagy brutális... Mivel is 4féle szülőtipus van a meleg elutasítótól a hideg engedékenyig... Igazából a gyreknevelés inkább pszichológia, mintsem vezetéselmélet... Mert egy vállalatnál, csoportosulásnal a közös cél tartja össze az embereket, amíg egy családnál ez nem feltétlenül igaz... És most még kicsik a gyerekeid, gondolom még otthon vagy velük, de tudniuk kell, hogy majd az iskolában a tanító néni nem fog velük leülni és megbeszélni minden apró dolgot, hanem büntetni fog... Nagyon meglepődhetnek esetleg, és akkor ugye kezdődik az "én utálom, ő büntet, én mégjobban utálom, ő mégjobban büntet" efektus, ami nem fog jó végeredménnyel zárulni, főleg a gyrek szempontjából... A büntetésnek, az atyai fülesnek nem a szadizmus része a fontos, hanem az, hogy a tetteiknek vannak bizonyos következményei, és minél nagyobbak, ez a következmény annál súlyosabb...
És abban sem értek veled egyet, hogy a szigor csak az alacsonyabb kvalítású embereknél eredményez sikert... Ugyan nálunk sem volt spártai szigor, de azért volt... És működött, holott az intelligenciám, és a kreativitásom magasan az átlag fölé emel... De nekem kellett ahhoz, hogy rend legyen a fejemben, tisztában legyek a képességeimmel, és a korlátaimmal... Szóval nem feltétlen jogsi kell a gyerekneveléshez, hanem empátia és következetesség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!