Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a különbség a római jogban...

Mi a különbség a római jogban az ítélkezés, a törvénykezés, és a bíráskodás között?

Figyelt kérdés
2011. jan. 1. 17:45
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

túl általános a kérdés

hová kell a válasz?

sima házi feladat vagy komolyabb?

egybéként az ítélkezés és a bíráskodás ugyanaz

2011. jan. 1. 18:24
 2/12 A kérdező kommentje:
értelmezéshez tételben. bizonyos tisztségivelőknek milyen jogkörei vannak. egyszer ezt a szót használja, egyszer azt a könyv, és így önmagában nem tudom melyiket-mihez társítani.
2011. jan. 1. 19:21
 3/12 anonim ***** válasza:

törvénykezés=jogalkotás, törvények meghozatala, melyet jogalanyoknak követniük kell

bíráskodás, ítélkezés=polgárok jogvitában dönt, törvénysértés esetén ítélkezik, büntet

2011. jan. 1. 19:29
 4/12 anonim ***** válasza:

Utolsó: nem.

Szerintem csak máshogy írták, nyilvánvalóan a iurisdictiora vonatkozik mind a három. Most hogy ez alatt magistratust ért, vagy delegált bíráskodást(iudexek, arbiterek, recuperatorok) az lényegileg teljesen mindegy, mert a iurisdictiós jogkört gyakorló magistratus személyében járnak el.

2011. jan. 1. 21:00
 5/12 anonim ***** válasza:

vagyis tudni kellene azt,

hogy melyik tisztségviselőre vonatkoznak ezek a jogosítányok

2011. jan. 1. 21:01
 6/12 A kérdező kommentje:

Praefectus praetorio:

"egész Itáliára kiterjedő tövénykezési hatáskörrel bírtak" +

"a princeps helyetteseiként ítélkeztek a provinciai helytartóktól hozzájuk fellebbezett ügyekben"

Praefectus urbi:

"bíráskodás Rómában és a határtól számított 100 mérföldes körzeten belül"

(Földi-Hamza)

2011. jan. 1. 21:34
 7/12 anonim ***** válasza:
2011. jan. 1. 21:37
 8/12 A kérdező kommentje:
A törvényhozás=legislatio, "teljesen más", mint a törvénykezés=iurisdictio=jogszolgáltatás,nem? Kicsit nem tiszták nekem ezek a fogalmak :)
2011. jan. 1. 21:39
 9/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a linket, de sajnos az csak a jegyzete annak, amit én olvasok, és a kérdésemre nem ad választ. Vagy legalábbis akkor nem értem :)
2011. jan. 1. 21:41
 10/12 anonim ***** válasza:

Úristen, mi az, hogy törvénykezés=jogalkotás ?

Ezt max az újságokban használják így, a tudatlan emberek számára, mert jól hangzik. Törvénykezés = bíráskodás, igazságszolgáltatás...

2011. jan. 9. 00:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!