Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Most akkor a büntetés 1,5...

Most akkor a büntetés 1,5 vagy 15 év után évül el?

Figyelt kérdés

Nem nagyon értem, hogy miért van zárójelbe az az ötös :)

1.) ELÉVÜLÉS

A 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet a közúti személyszállítási szerződésekről 1. § (1) bek. szerint a rendelet hatálya az autóbusszal, trolibusszal, villamossal vgy személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállításra, továbbá a járművek bérbeadására terjed ki.

E körben a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.

Az Ombudsman szerint vitatható, hogy ez miért nem terjed ki a HÉV-re, METRO-ra, stb. is, de ez a vélemény nem jogszabály

Ha a követelés keletkezése óta 1 (5) év eltelt,a követelés elévült, ami azt jelenti, hogy bírósági úton nem érvényesíthető. Az elévülést kizárólag olyan felszólítás szakítja meg, amelynek általad történő átvételét bizonyítani tudják (tértivevény, vagy ha visszaírsz, hogy megkaptad).

2010. dec. 29. 18:12
 1/5 anonim ***** válasza:
Azért, mert busz, troli, villamos esetén 1 év az elévülési idő, vasút, HÉV, metró esetén viszont 5 év.
2010. dec. 29. 18:19
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszod!

Ezek csak a BKV-ra vonatkoznak,vagy Bakony ill. Balaton Volánra is?

2010. dec. 29. 18:24
 3/5 anonim ***** válasza:

itt a jogszabály

kiterjed arra is - nem csak bkv-ra

[link]

2011. jan. 1. 18:21
 4/5 anonim ***** válasza:

autóbusz

trolibusz

-egy év az elévülési idő

2011. jan. 1. 18:23
 5/5 anonim válasza:

Ha a villamoson megbüntettek és a diákomon a régi címem volt (ami már nem él, másfél éve kijelentkeztem onnan), akkor be tudják hajtani a bírságot? A jelenlegi címem is meg fog szűnni 2 hónapon belül, mert külföldre megyek (legközelebb több, mint egy év múlva fogok hazajönni)

18 éve mindig megveszem a bérletet és nem szeretnék fizetni, csak azért mert egyszer otthonhagytam. Ha nem fizetem be, ez bekerül az erkölcsi bizonyítványoban, vagy lesz valamilyen nyoma? Köszönöm a válaszokat.

2011. jan. 20. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!